Kings lilla grillskola

Redaktionen  |  Publicerad 2009-07-20 14:48  |  Lästid: < 1 minuter
Sommartider är grilltider. King bad Sveriges grillandslag Swedish BBQ Team lista tre knep som gör dig till kvarterets grillmästare.
1. Ta kontroll över värmen
Att styra temperaturen är det absolut viktigaste för ett bra resultat. De allra flesta grillar i alldeles för hög värme. Lär dig att grilla med både direkt värme (köttet grillas rakt över glöden) och indirekt värme (köttet ligger utanför glöden). Tumregeln säger att allt som tar mindre än 25 minuter att grilla (mindre biffar, kotletter, grillspett, grönsaker med mera) grillas med direkt metod. Allt som tar längre tid än 25 minuter att grilla (till exempel hel oxfilé, tjocka revben och hela stekar) ska grillas indirekt.
2. Välj rätt kött
Var noga med dina råvaror. När du köper kött ska du titta på marmoreringen, det vill säga det synliga fettet som bildar mönster i köttets snittyta. Kött med mycket marmorering blir godast på grillen.
3. Glöm marinaden
Smaksättningen är viktig, men marinaden kan du strunta i. Om man inte marinerar köttet i minst tre dygn gör det ingen större skillnad. Satsa istället på en rubbing eller glaze. Rubbing är en torr kryddblandning som gnuggas på köttet några minuter innan det läggs på grillen. Glaze är en tjock, blank sås med exempelvis soja som penslas på under grillningen.
Bild 429786

Ovanför eller vid sidan av grillen? Läs Kings lilla grillskola!

Av: Jonny Söderström

Dela på Facebook
Tweeta