Kings stora stockholmsguide

King ger dig den enda guide du behöver till den bästa shoppingen, godaste maten, vassaste barerna och roligaste sevärdheterna.

Redaktionen  |  Publicerad 2012-01-26 12:33  |  Lästid: 11 minuter
Kings stora stockholmsguide

SÖDERMALM

Filippa K second hand
Fynda bland secondhandvaror och utvalda kollektionsprover från Filippa K samt ett unikt urval av vintageaccessoarer, skor och väskor. Passa på att göra dig av med egna Fillippa-plagg med 40 procent av försäljningspriset.

Hornsgatan 77
www.filippaksecondhand.se

 

The Local Firm
Svenska The Local Firms egna butik bjuder på såväl inspiration som fullt sortimtent. Samt en hel del vill-ha-accessoarer som  solglasögon och TLF-badgar.

Skånegatan 82 
www.thelocalfirm.com

 

Hattbaren
Familjeföretag sedan 1917 som har allt från handgjorda panamahattar från Ecuador eller franska baskrar från Baskien till Bowlers och festhattar från Storbritannien. Är återförsäljare av världsberömda märken som Stetson, Kangol, Borsalino och Akubra.

Götgatan 39
www.hattbaren.se

 

Urban Deli
Kombinerad restaurang, saluhall och affär som hämtat sin inspiration från New York. Stanna för en kaffe mellan besöken på de många småbutikerna längs Skångatan eller ät en lång middag. Öppet från tidig morgon till sen kväll.

Nytorget 4
www.urbandeli.org

 

Nitty Gritty
En instutition i Stockholms shoppingliv som överlevt fler trender och konkurser än de flesta andra butiker. Stora och små varumärken trängs i hyllorna med både nationella och internationella avsändare, och bland de mest framträdande märkena hittar du Stone Island, Church och Raf Simmons.

Krukmakargatan 26
www.nittygrittystore.com

 

Brandstationen
Systerföretag till Herr Judit som har kommissionsförsäljning av inredningsdetaljer och accessoarer: fabrikslampor, skolplanscher, trälådor, omegaklockor och arkivskåp – i en gammal brandstation.

Krukmakargatan 22 
www.herrjudit.se

Kings stora stockholmsguide
Zinkensdamm, är namnet på närmsta tunnelbanestation om du vill köpa tidningar och böcker på Paper cut.

Paper cut
Mekka för tidningsentusiaster som även erbjuder unika dvd:er, välgjorda coffetableböcker och cd:s. Styrkan ligger i det extremt omfattande utbudet, som även finns att tillgå på nätet.

Krukmakargatan 24 
www.papercutshop.se

 

Brunogallerian 
Götgatpuckelns mest givna besök. Här hittar du Adidas originals, American Apparels, Whyreds och Filippa K:s egna butiker – men också Aplace som bland annat har Gant Rugger, Hope, Mats Norgaard och Nakkna. Besök intillliggande Ljungrens för en prisvärd lunch.

Götgatan 36
www.brunogotgatsbacken.se 

 

Weekday
Örjan Anderssons livsverk fortsätter att mangla ut tajta jeans till folket – för nästan inga pengar alls. Lika stort utbud som butiken på Drottninggatan, men aningens färre folk att trängas med. Dessutom är hela källarplanet dedikerat till second hand.

Götgatan 21
www.weekday.com

 

Herr Judit
Sveriges bästa second hand-butik för män (som har fått en systerbutik på Sibyllegatan 9) där urvalet är hela affärsidén. Snitt, kvalitet och form är avgörande och även om priserna inte är att klassa som modesta, så är det omöjligt att lämna butiken utan ett köp.

Hornsgatan 65
www.herrjudit.se

 

Kings stora stockholmsguide
Vill du vara riktigt meta, köper du albumet Pet Sounds på Pet Sounds.

Pet Sounds 
I en tid när ”ingen längre köper skivor” upplever klassiska Pet Sounds en renässans och bjuder inte bara på ett jättelikt sortiment av nya och gamla artister, men också ett kunnande som inte åtefinns på varken Sportify eller Itunes. Passa även på att besöka Pet Sounds bar tvärs över gatan som huserar i numer nedlagda indie-haket Hannas källare.

Skånegatan 53 
www.petsounds.se

 

Grandpa 
Kläd- och inredningsbutik som bjuder på både gammalt och nytt. Svenska designers och amerikansk vintage varvas med drinkglas och gamla världskartor. Har även en systerbutik på Kungsholmen, Fridhemsgatan 43.

Södermannagatan 21 
www.grandpa.se

 

Mister Mudd and Mister Gold 
Med en avanccerad fingertoppskänsla plockar lilla Mister Mudd and Mister Gold in nya kläd- och skomärken till den välfyllda butiken på söder enligt devisen ”kläder med en historia – och definitivt en framtid”.

Åsögatan 174
www.mrmuddandmrgold.com

 

Kocksgatan 17
Preppyinpirerad butik med stort sortiment av engelskt herrmode – vilket butiksskylten med två paraplyer och ett plommonstop tydligt signalerar. Anglofilt så det förslår.

Kocksgatan 17
www.kocksgatan17.se

 

Sneakersnstuff
Skandinaviens – och en av Europas – bästa sneakerbutik. Men låt dig inte luras av namnet – utbudet av kläder är minst lika stort.

Åsögatan 124 
www.sneakersnstuff.com

 

Sivletto 
50-talet lever! Åtminstonde på Sivletto, som säljer samma kläder, accessoarer och pomada som dåtidens Elvis-fans la pengarna på. Vid ett besök är investering i en stålkam är ett måste.

Malmgårdsvägen 16-18
www.sivletto.com

 

Beyond retro
Det största utbudet av second hand i Stockholm hittar du i Beyond Retros gamla bilgarage på söder där import från USA innebär en hel del unika guldkorn. Hittar du inte det du söker, gör ett besök på systerbutikerna som du hittar på Brännkyrkagtan 82 och Drottninggatan 77.

Åsögatan 144
www.beyondretro.com

 

Barbers and books
Unna dig själv en våtrakning som du sent ska glömma – och passa dessutom på att uppdatera ditt hemmabibliotek med nya fotoböcker från världens alla hörn. Och du, innan klippning och rakning erbjuds du alltid en liten espresso. Det gillar vi.

Östgötagatan 21
www.barberandbooks.se

 

BRUNCHA

String
Stockholms billigaste brunch – liksom stans mesta söderposörer – hittar du på klassiska och stimmiga String där du för 65 kronor blir både mätt och lomhörd. 

Nytorgsgatan 38
www.cafestring.com

 

LUNCHA

Gondolen
En av Stockholms mest privärda luncher – 115 kronor – serveras av Erik Lallerstedt och hanss adepter på restaurang Gondolen, där du förutom nypressade dukar får ta del av en magnifik utsikt som innefattar allt utom Globen.

Stadsgårdshamnen 6
www.eriks.se

 

Akki sushi 
Söders, tja, Stockholms bästa sushi säljs och serveras på Aki, precis intill Medborgplatsens tunnelbaneuppgång. Eftersom serverigen utgörs av fyra stolar är det stor risk att du får köra en take away, men det är det värt. 

Folkungagatan 45

 

DINERA

Rival
Ät, drick och kolla in någon av artisterna eller showerna som går just för tillfället. Välkomnande restaurang där besöket lätt övergår till att hänga i baren. Habila priser.

Mariatorget 3
www.rival.se

 

Morfar Ginko
Kitschig restauarang och bar som ligger ett stenkast från Rival. Snälla priser, bra dj:s och avslappnad stämmning.

Swedenborgsgatan 13
www.morfarginko.se

 

Brofästet
Efter några år i bland annat New York återvände ågaran till Brofästet till Stockholm och startade upp galleri och restaurang vid Liljeholsm brofäste. Ligger just intill Strand och erbjuder lägre ljudnivå än sin granne, men högre priser.

Hornstulls strand 13

 

DRICKA & DANSA

Strand
Klubbmecka som håller öppet till 03.00 på kvällarna med bra restaurang, vass bar och grymma dj:s. Sannolikheten för att du kommer in är stor och gillar du stället är deras brunch dagen efter att rekommendera.

Hornstulls Strand 4
www.hornstullstrand.se

 

Boulhallen Gamla Ugglan
Boulehall som förutom just boule även erbjuder liveuppträdanden och rundpingis – för dig som hade ditt livs bästa tid på fritidsgården. Och ja, det serveras öl.

Närkesgatan 6
www.boulehallen.se

 

Under bron 
Berlinkänsla i Stockholm – under Skanstullbron – som bjuder på dans fram till klockan 03.00. Fredagar  är det medlemsklubb medan lördagar är till för alla. Gratis före klockan 23.00.

Hammarby Slussväg 2
www.underbron.com

 

Marie Levau
Vattenhål för alla som gillar att gå på klubb. Kornél Kovacs, Rebecca & Fiona samt Weeping Willows Magnus Carlsson med klubben Bangers n´ Mash är ständigt återkommande musikleverantörer. Öppet till 03.00.

Hornsgatan 66
www.marielaveau.se

 

SOVA

Långholmen 
Tillbringa natten i Stockholms äldsta fängelse på vandrarhemmet Långholmen. Inte supercentralt, men helt klart prisvärt. På sommaren kan du dessutom bada vid Långholmens klippor.

Alstaviksvägen 15
www.langholmen.com

 

TITTA

Fotografiska 
Ständigt nya utställningar med stora internationella namn och en shop som bjuder på väggkonst som täcker väggarna på ett mindre slott.

Stadsgårdshamnen 22 
www.fotografiska.eu

 

GAMLA STAN

Kings stora stockholmsguide
Bara för att du är i Gamla Stan innebär det inte någon skyldighet att trängas bland andra turister och köpa dalhästar. Det finns mer än vad som först möter ögat.

FIKA

Albert and Jack’s
Stanna till för kaffe och en macka när du promenerar mellan Södermalm och city – och låtsas att det är du sitter i ditt eget kök med vitt kakel, djupa marmorskivor och finfint läge. Minus övriga gäster, så klart.

Skeppsbron 24
www.albertjacks.se

 

DINERA

Djuret
Här serveras ett djur i taget, i en miljö som mest påminner om ett jaktslott med troféer på väggarna. Även border line-vegetarianer kan äta köttet här, eftersom all kreatur är schysst uppfött och man tar hand om hela djuret. 

Stora Nygatan 20
www.djuret.se 

 

Le Bar Rouge
Hoppa över den dyra restaurangen och gå istället till baren på hörnet – Le Bar – och beställ deras supergoda burgare eller risotto. Perfekt förhäng innan ni ska ut.

Österlånggatan 17
www.lerouge.se 

 

DRICKA

Debaser Slussen
Stockholms bästa utbud av liveuppträdanden, och – när värmen kommer – stans skönaste uteservering. Gratis inträde före 22.00, nästan varje dag.

Karl Johans Torg 1
www.debaser.se 

 

Pubologi
En kombination av restaurang och pub som bjuder på det lilla extra. Eller som de själva uttrycker det: ”Sydeuropeisk kokkonst, London Pub Grub, Amerikansk diner och sedan kryddar vi till allt detta med lite, lite finkrogsfasoner.”

Stora Nygatan 20
www.pubologi.se 

 

Reisens bar
Kunnig barpersonal, skönt häng och en utsikt som slutar i Östersjön. Dessutom kommer du och alla dina vänner in, förutsatt att ni inte låtit hela minibaren passera halsen.

Skeppsbron 12
www.firsthotels.com

 

SOVA

Af Chapman
Sov på en över 100 år gammal fullriggare mitt inne i stan. En enkel bädd från 215 kronor per natt, är ett pittoreskt alternativ till femstjärniga Reisen eller Jay-Z:s hippa hotellfavorit – Skeppsholmen.

Flaggmansvägen 8
www.afchapman.se

 

 

VASASTAN

Acne Archive
Här säljer svenskmärket ut gamla kollektioner, men erbjuder även second hand och inlämning av egna trotjänare – på kommission.

Torsgatan 53
www.acnestudios.com 

 

FIKA

Kaffeverket 
Kaffe för finsmakare. Ett perfekt stopp när du är på väg till Acne Archive.

Sankt Eriksgatan 88
www.kaffeverket.nu

 

DINERA

Tranan 
Har med sina köttbullar och sin biff rydberg hållit ställningarna under alla år. I källaren hänger fortfarande alla som var heta på 90-talet, och som nu inreder med heta tepanyakihällar.

Karlbergsvägen 14
www.tranan.se

 

SKEPPSHOLMEN

Moderna muséet 
Gå dit och förundras, förargas och förvånas. Passa därefter på att dra en lunch på utomordentliga restaurangen som ligger i samma byggnad.

Exercisplan 4
www.modernamuseet.se

 

B.A.R. Blasieholemen akvarium & restaurang
Fisk och skaldjurs-restaurang med stor New York-känsla. Perfekt veggohak för dig som tycker att fiskar inte är djur. 

Blasieholemsgatan 4a
www.restaurangbar.se

 

 

CITY

 
Nathalie Schuterman
Precis intill Gucci-butiken på Birger Jarlsgatan hittar du märkesmekkat Nathalie Schuterman som på herrsidan representerar bland annat Prada, Marc Jacobs, Tom Ford och Jil Sander. Och ja, det är samma butik som Solsidan-Mickan ständigt refererar till.

Birger Jarlsgatan 5
www.nathalieschuterman.com

 

Marc by Marc
Äntligen kan du dressa dig i Marc Jacobs – utan att lämna landet. Relativt nyöppnade Marc by Marc bjuder på många garderobsfavortier som inte kostar en förmögenhet.

Smålandsgatan 10
www.marcjacobs.com

 

Adidas Concept Store
Designa dina egna trainers med hjälp av My Adidas-tjänsten, direkt på plats – och uppdatera gymbagen.

Sveavägen 21
www.adidas.se

 

C store
Systerbutik till Cali och Six Feet Under som bjuder på köpfest i form av sofistikerade streetkläder och lite ruffigare preppy. Favoriten just nu: danska Norse project. Svårt att hitta? Ställ in gps:en på ”Mittemot kreddhaket Kåken”.

Regeringsgatan 75
www.cstoreconcept.blogspot.com

 

Welcome
Nätbuktiken Tres bien Shop har gått ihop med svenska Our Legacy och säljer, förutom sistnämnda märke också A.P.C, Comme des Garcons, Nike Sportswear och Visvim, samt bjuder på ett stort utbud av skor.

Sibyllegatan 9
www.blog.tresbienshop.net

 

Kings stora stockholmsguide
Under jultider är det välsmyckade Nordiska Kompaniet särskilt värt att besöka.

Nordiska Kompaniet
Ett givet besök när du är i Stockholm. Här kan du irra runt en hel dag och gå vilse mellan Gant, Ralp Lauren och Paul Smith i ett svep – men glöm för den skull inte bort Kingfavoriterna Human Scales och groomingtemplet Manlig depå.

Hamngatan 18-20
www.nk.se

 

Kaplans 
Auktionskammare med inriktning på blingbling och klockor. Om inte stockholmsbesöket sammanfaller med deras månatliga auktioner rekommenderas ett besök till dera klockavdelning som hyser mången godbitar till förmånliga priser.

Biblioteksgatan 5
www.kaplans.se

 

J Lindeberg 
Ett givet besök för att alla Lindeberg-fans. Här hittar du såväl dressat som golf- och skidkläder samt har möjliget att beställa made-to-measure.

Biblioteksgatan 6
www.jlindeberg.com

 

Urban Oufitters 
Amerikanska street-kedjans svenska tempel som huserar i Röda Kvarns gamal biosalonger. Stort utbud av små märken, men också prylar, böcker och inredning.

Biblioteksgatan 5
www.urbanoutfitters.com

 

Nymnas Ur
Sveriges största rolexleverantör hittar du på Biblioteksgatan – som även erbjuder ett digert utbud av IWC, Audemars Piguet, Officine Panerai och TAG Heuer.

Biblioteksgatan 1
www.nymansur.com 

 

Massimo Dutti
Spanskt herrmode för överkomliga pengar som ger dig en trygg basgarderob. Dessutom slipper du riskera att stöta på allt för många kopior av dig själv på gatan eftersom de bara finns i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Norrmalmstorg 1
www.massimodutti.com

 

Acne 
Störst, bäst och vackrast är Acnes flaggskeppsbutik som ligger i samma bankpalats som Clark Olofsson en gång fick för sig att nyttja för rån och kidnappning. Väl värt ett besök.

Norrmalmstorg 2
www.acnestudios.com

 

H&M 
I stället för att kryssa runt bland någon av de 30-tal H&M-butiker som ligger inne i stan föreslår vi ett besök till Hamngatan där du hittar allt inom herr – under ett tak. Bortsett från trend, som ligger i Gallerian, rakt över gatan. 

Hamngatan 22
www.hm.se

 

Zara
Liksom H&M så har Zara också samlat det bästa för herr på ett och samma ställe. I det här fallet Norrmalmstorg.

Hamngatan 8
www.zara.com

 

Rose & Born
En av stadens mest populära herrbutiker med egna märket Rose & Born där brittisk elegans möter italiensk lekfullhet. All tillverkning sker i Italien och hantverket håller mycket hög kvalitet. Här finns även skor från Crockett & Jones och jeans från Jacob Cohen.

Grevgatan 2
www.roseborn.com

 

Gabucci
Familjeföretag som specialiserat sig på italienska kostymklassiker – där Borrelli, Fay och Tod´s är givna medlemmar i klanen. Är det en italiensk kostym du söker är det hit du ska gå. 

Smålandsgatan 2
www.gabucci.se

 

JUS
Agentur, showroom och butik i ett – där du hittar utvalda plagg från Pour, The Local Firm och Dries van Noten. Stort plus för personalen som har stenkoll.

Brunnsgatan 7
www.jus.se

 

HM Home
H&M:s egna inredningsbutik med fokus på sängkläder, handdukar och printade textiler, som du annars bara hittar på nätet. Prisvärt.

Drottninggatan 58
www.hm.com

 

Asplund 
Stockholms största kran av internationella möbeldesigners där bland annat Cappellini, Louis Poulsen och Alessi huserar. Krossa sparbössan.

Sibyllegatan 31
www.asplund.org

 

BRUNCHA

 

De Ville
Utmärkt mat och bra service utan pretentioner – samt en stor del kvinnliga matgäster. 

Rolsagagsgatan 6
www.restaurangdeville.se

 

Elverket
Vila ut dagen efter på ett stocholms med klassiska brunchhak – som bjuder på våffel-buffé och kändisspotting.

Linnégatan 69
www.brasserieelverket.se

 

Grand Hôtel Cadierbaren
Boka in dig på intilliggande vandrarhemmet af Chapman och lägg istället pengarna på frukost och brunch på anrika Grand Hôtel. Brunchen serveras i Cadierbaren med favoriter som Ägg Benedict och toast skagen på menyn. 

Södra Blasieholmshamnen 8
www.grandhotel.se

 

 

FIKA

Scandic Anglais
Avbryt shoppingbonanzan med en kopp bryggkaffe och loungehäng – tillsammans med resten av Stockholms bloggelit. Mac-book-skärmarna står för 95 procent av belysningen i lokalen. 

Humlegårdsgatan 23
www.scandichotels.se/anglais


Saturnus 
Gör som komikern Will Ferell och delar av kungafamiljen – ät en astronomiskt stor kanelbulle på Saturnus, belagt på en av stans trevligaste adresser.

www.cafesaturnus.se
Eriksbergsgatan 6

 

 

LUNCHA

Texas Burger Company 
Stans mest prisvärda burgare hittar du här – där 300 grams Big boy är att rekommendera för alla som gillar klövdjur med dressing.

Birger Jarlsgatan 22
www.texasstureplan.se

 

Wagamama
Nyöppnad London-klassiker som serverar mat japan-style. Smårätter varvas med huvudrätter och serveras allt eftersom du beställer dem med hjälp av en elektrisk handdator. Bara att knappa in och äta.

Klarabergsviadukten 65
www.wagamama.se

 

Vapiano
Snabbmatsitalienare som bjuder på hög kvalitet, okej pris och möjligheten att påverka sin maträtt till ytterligheter – den lagas nämligen samtidigt som du tittar på.

Sturegatan 12, Munkbrogatan 8 och Kungsbron 15
www.vapiano.se

 

DINERA

PA & CO 
Scocco, Dunberg och Rydberg hör till inventarierna. Men trots det är ett värt ett besök. 

Riddargatan 8
www.paco.se

 

Restaurang Bon Bon
Här serveras en festival av smårätter och ett perfekt ställe att ta din dejt till. Prisvärt!

Kungstensgatan 9
www.restaurangbonbon.se

 

Teatergrillen
Mesta kändisspottingen gör du på centralt belänga Teatergrillen där kändisar trängs med modefolk – med Anders Timell som dirigent. Boka bord tidigt och satsa alla pengar på den berömda silvervagnen.

Nybrogatan 3
www.teatergrillen.se

 

DRICKA


Lilla baren
Vattenhål för Stockholms reklam- och modefolk som ligger i anslutning till Teatergrillen. Så du är garanterad en ståplats i Sveriges trångaste bar som har öppet till 02.00.

Riche och Teatergrillen
Birger Jarlsgatan 4
www.riche.se

 

Kåken
Arvtagare och konkurrent till Lilla baren som numer bör ses som jämbördig broder, med en extra timme öppet – fram till 03.00. Beställ en Old Fashioned och lämna kortet i baren.

Regeringsgatan 66
www.kaken.r1900.se

 

DRICKA ÄNNU MER

Tycker du att kvällen är ung efter klockan 03.00 finns det ett antal femställen att gå vidare till. Men räkna med kö, inträde och att bli nekad i dörren på grund av kön. Att komma mer än två är inte heller att rekommendera.

Kreddfolk & modemänniskor

Spy Bar, Birger Jarlsgatan 2.

Brats & rockers

Hells Kitchen, Sturegatan 4.

House & dj-groupies

Solidaritet, Lästmakargatan 3.

 

SOVA

Berns hotell
En klassiker i Stockholm – som dessutom bjuder på Lindstöm & Schyfferts bejublade show under våren. För dig som är modeintresserad är en övernattning under modeveckan ett givet val.

Berzeli Park 103
www.berns.se

 

Story hotel
Ett av Stockholms mest prisvärda hotell med krypasvstånd till det mesta i city. Boka långt i förväg.

Riddargatan 6
www.storyhotels.com

Kings stora stockholmsguide
Greta Garbo, Max von Sydow, Bibi Andersson och Ingrid Bergman är bara några av alla skådespelare som börjat sin karriär i Dramatens flådiga lokaler.

3 GRATISGREJER ATT GÖRA

1. Ta en förmiddagspromaned på Djugården och varva Per Gessle och Carolina Gynning.

2. Spela fotboll i Vasaparken. Det råder alkoholförbud så ta med sportdrycksflaskan.

Odengatan korsningen Dalagatan

3. Gå förbi bilaffären Autorpas skyltfönster och fundera på om du ska köpa en Maserati eller Ferrari när sparbanksfonderna skenar.

Narvavägen 19.

 

TA DIG FRAM!

Kings stora stockholmsguide
Tunnelbanan är ofta mest tidseffektiv som transportmedel, detta trots den icke uppiggande miljön i underjorden.

TAXI

Taxi Stockholm 08-150000.

 

TUNNELBANA

En biljett som gäller i 72 timmar kostar 200 kronor och fungerar över hela stan. Är du student kostar det 120 kronor.

 

CYKEL

Ungefär 1000 cyklar finns att låna i Stockholm. Cykelstationerna är öppna för utlåning dagligen mellan kl 06.00 – 22.00 under perioden 1 april – 31 oktober. Pris 200 kronor.

http://www.citybikes.se/

Dela på Facebook
Tweeta