Klassikern: Converse Jack Purcell

King hyllar tidlösa designklassiker som alltid håller stilen. Denna här gången: Converse Jack Purcell.

Redaktionen  |  Publicerad 2018-03-21 18:59  |  Lästid: < 1 minut

Converses überikoniska sneakermodell Chuck Taylor må kunna titulera sig en av världens mest sålda skor, men det är sneakerjättens mindre namnkunniga lillebror Jack Purcell som vunnit modeelitens gunst. Skomodellen introducerades första gången 1935 av kanadensiska däcktillverkaren B.F. Goodrich, som designat den sportiga kanvas- och gummiskon i samarbete med badmintonspelaren med samma namn.

Purcell, som utsågs till världens bästa badmintonspelare 1933, sökte ett par skor som gav bra skydd och stöd på planen och som kunde befästa hans plats i världseliten. Hur mycket av Purcells framgångar som kan tillskrivas skomodellen är oklart, men kanadensaren förblev obesegrad fram till pensionen 1945. På 70-talet såg Converse – stärkta av Chuck Taylor-modellens osannolika försäljningsframgångar  – potentialen i en breddad sneakerportfölj och köpte rättigheterna till det kanadensiska varumärket. En god investering, skulle det visa sig. Converse

Jack Purcell, som skymtat på fötterna på stilikoner som Elvis Presley, Steve McQueen, James Dean och
Kurt Cobain, förblir ett självskrivet tillskott i vårgarderoben.  

Jack Purcell gick under smeknamnet The smiler, då han ofta spelade med ett säreget leende på läpparna. Ett leende som lever kvar än i dag, i form av den karakteristiska ljusblå designdetaljen på skomodellens tåhätta.

Dela på Facebook
Tweeta