Klassikern: Hunters Original Boot

King hyllar tidlösa designklassiker som alltid håller stilen. Den här gången: Hunters Original Boot.

Joel Ågren  |  Publicerad 2019-08-30 09:45  |  Lästid: 2 minuter

Med en sannolikt genomsur säsong på ingång är det hög tid att investera i ett par rejäla gummistövlar. När det kommer till vädersäkra skodon är det få som trumfar kungliga hovleverantören Hunter. Det brittiska varumärket, som ursprungligen svarade under namnet North British Rubber Company, grundades i Skottland 1856 av den amerikanske entreprenören Henry Lee Norris. Produktutbudet var inledningsvis brett – från däck och golfbollar till vattenflaskor och, well, gummistövlar.

Hunters Original Boot, 1 395 kr.

Affärerna gick strålande och 1875 hade företaget växt från 4 till 600 anställda. En order på en miljon gummistövlar – specialdesignade för den brittiska armén som under första världskriget var i akut behov av robusta stövlar i de lerfyllda skyttegravarna – gjorde underverk med bolagets omsättning. Framgångarna upprepade sig under andra världskriget, då mer än 80 procent av bolagets produktion gick till att försörja brittisk militär med pålitliga gummivaror.

Två världskrig och lika många försäljningsrekord senare lanserade Hunter 1955 sin numera ikoniska modell Original Wellington Boot i militärgrönt, inspirerad av stöveln som hertigen av Wellington specialbeställde i början av 1900-talet. Wellington- stöveln (eller wellies, som de även kallas) blev snart en essentiell livsstilsmarkör bland godsägare och kungligheter med förkärlek för exklusivt friluftsmode.

I dag är Hunter en modeinstitution med ena gummisulan i den brittiska myllan och den andra i den ständigt föränderliga modebranschen. Det perfekta mötet mellan funktion och fashion som fortsätter att locka en brokig skara namnkunniga fans, från prins Charles till Kate Moss.

Visste du att: Varje Hunter-stövel tillverkas av 28 olika delar vulkaniserat naturgummi som skärs ut för hand. Än i dag byggs stöveln med den ursprungliga lästen för att uppnå ultimat passform. Hela tillverkningsprocessen, som inte har förändrats nämnvärt sedan lanseringen 1956, tar cirka tre dagar att genomgå.

Dela på Facebook
Tweeta