Klassikern: Så blev Common Projects-sneakern Achilles Low en tidlös ikon

En sober sneaker i premiumklassen som elegant sparkade in dörren till modevärldens finrum. King berättar historien bakom Common Projects-modellen Achilles Low.

Joel Ågren
Joel Ågren  |  Publicerad 2021-03-12 14:37  |  Lästid: 2 minuter

De har hyllats som sneakervärldens svar på Apple, burits av Kanye West och Alexander Skarsgård på front row och blivit synonym med mamman av minimalistiska premiumsneakers. Amerikanska skomärket Common Projects är sidoprojektet som blev världssuccé, grundat 2004 i New York av italienaren och varumärkeskonsulten Flavio Girolami och amerikanen Peter Poopat, art director på kultförklarade modemagasinet V Magazine. De två vännerna – båda barhoppande profiler i New Yorks modesväng på 90-talet – höll kontakten genom gemensamma projekt (Common Projects), varav ett involverade en gemensam vision: att skapa den perfekta vita premiumsneakern. En minimalistisk hybrid mellan amerikansk gymnastiksko och italienskt hantverk som skulle gå lika bra ihop med urtvättade jeans som skräddarsydd kostym.

Det tio siffror långa guldfärgade serienumret på hälen anger artikelnummer, storlek och färg på varje sko.

I början av 00-talet var utbudet av avskalade lyxsneakers långtifrån vad det är idag, och skomodet präglades inte sällan av stora logos och skrikiga färger. Common Projects strömlinjeformade premiumskor – handsydda i Marche-regionen i Italien – stack ut i mängden och fick snabbt en köpstark följarskara av Highsnobiety-män som ledsnat på att matcha Stan Smith med Saint Laurent. Signaturmodellen Achilles Low, tillverkad i italienskt nappaskinn och med varumärkets numera ikoniska serienummer stämplat med guld vid hälen, är en modern klassiker som på rekordtid skrivit in sig i modehistorien som en av världens mest inflytelserika sneakers. En anmärkningsvärd bedrift, inte minst med tanke på Common Projects totala ointresse för marknadsföring, designsamarbeten och sponsrade Instagram-inlägg.

Priset ligger på 3 599 kronor.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-03-12 14:44