Klassikern: Så blev Hermès sidenscarf en odödlig modeklassiker

Franska modehuset Hermès är världsberömt för sina handgjorda sidenscarfs. Här är berättelsen om en av tidernas främsta modeaccessoarer.

Joel Ågren  |  Publicerad 2023-06-07 14:34  |  Lästid: 2 minuter

År 1837 öppnade fransmannen Thierry Hermès ett sadelmakeri på Rue Basse-du-Rempart i Paris. Utbudet av träns och sadlar breddades under 1900-­talets början med väskor, kläder och smycken. De välbemedlade fattade snabbt galoppen och Hermès blev synonymt med exceptionellt hantverk, kompromisslös kvalitet och lågmäld lyx. Ett renommé som hängt kvar i snart 200 år, med spektakulära framgångar som följd. 2023 kan det familjeägda modehuset stoltsera med ett börsvärde på 180 miljarder euro. Även om Hermès läderprodukter förblir modehusets starkaste gren så är det Hermès ikoniska silkesscarfar som har seglat upp som ett av senare års mest eftertraktade stilköp bland trendmedvetna män. Mycket tack vare nya generationens stilinspiratörer som Pharrell Williams och A$AP Rocky, som inte sällan syns med en sidenscarf slarvigt knuten runt halsen (eller, i A$AP Rockys fall, huvudet). Den franska sidenscarfen har blivit en statussymbol som andas stil, elegans och fransk haute couture – och ett mer modernt alternativ till slips i formella sammanhang. 

En Hermèsscarf kostar från 4 000 kronor.

Den första Hermèsscarfen introducerades 1937, 100 år efter modehusets öppnande, och gick under namnet Carré, som betyder ”fyrkant” på franska. Motivet, en grupp sällskapsspelande kvinnor, fick namnet Jeu des omnibus et dames blanches och blev det första av närmare 3 000 originalmönster som hittills har skapats av modehusets kontrakterade illustratörer och konstnärer, som headhuntats av Hermès för att bredda designportfolion. Varje scarf tillverkas för hand i modehusets designateljéer i Lyon i Frankrike och tar cirka två år att färdigställa, från designskiss till färdig produkt. Cirka 40 nya motiv presenteras varje år.

– Herrscarfarna har en lite annorlunda karaktär än damscarfarna. Samma exceptionella kvalitet och färgprocess, men de är lite större, 100 x 100 centimeter, vilket gör att de kan lindas runt halsen utan behov av en knut. Herrscarfarna är dessutom gjorda i en blandning av silke och kashmir, vilket ger dem något mer dämpade toner, förklarar Christophe Goineau, creative director för siden­produkter för män på Hermès.


Visste du att: Hermèsscarfen kallas ibland för ”kvinnors svar på den schweiziska armé­kniven”, på grund av sina många användningsområden. Grace Kelly använde till exempel scarfen som mitella när hon bröt armen 1959, Jackie Onassis knöt gärna sin scarf som en bandana och drottning Eli­zabeth har skymtats skydda sig mot den ­eng­elska snålblåsten med en Hermèsscarf ­knuten runt huvudet.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-06-07 14:34