Klockexperten: Så blev TAG Heuer Monaco racingklockan före alla andra

Kings mångårige klockexpert Andreas Weinås berättar historien (den snabba versionen) om TAG Heuer Monaco – racingklockan som slog alla rekord.

Andreas Weinås | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2021-04-22 10:52  |  Lästid: 2 minuter

När Heuer (idag TAG Heuer) lanserade modellen Monaco i mars 1969 så var det nog få som kunnat förutspå vilken designklassiker och klockikon som modellen skulle utvecklas till. Det som redan vid lanseringen talade för Monacons ikonstatus var den automatiska och vattentäta kronografen (en av världens första) och den fyrkantiga boetten.

Det tvistas om vilket företag som egentligen var först med att presentera ett automatiskt kronografverk men Heuer var tveklöst det företag som fick mest uppmärksamhet. Inför lanseringen av modellen Monaco tecknades ett avtal med Formel 1-föraren Jo Siffert, och det rådde ingen tvekan om vilken målgrupp som klockan skulle marknadsföras mot. Ingen motorsportstävling i världen har högre status än Monacos F1 Grand Prix, vilket ledde till det idag klassiska klocknamnet.

TAG Heuer Monaco lanserades 1969 som den första fyrkantiga kronografen.

Den fyrkantiga boetten mätte 39 mm, vilket ansågs som stort för sin tid, och den klarblå tavlan med vita kronograf-register och röda detaljer gav ett sportigt och tidstypiskt intryck. Trots det revolutionerande urverket och racingstjärnan Joseph ”Jo” Siffert som ambassadör så var det en helt annan bärare som lyfte Monacon till ikonstatus. Stilikonen, skådespelaren och racingentusiasten Steve McQueen bar klockan i filmen Le Mans från 1971, vilket gav klockan sitt verkliga genomslag. Ett genomslag så stort att när en av de faktiska klockorna som bars av McQueen under filminspelningen auktionerades ut i december förra året så slog den alla tidigare rekord för en Heuer, med ett slutpris på 2 208 000 dollar, motsvarande 18,5 miljoner kronor. 

Skådespelaren Steve McQueen gav TAG Heuer Monaco stjärnstatus när han bar den i filmen Le Mans.

TAG Heuer Monaco (Caliber 11) kostar 69 950 kronor.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-04-22 10:53