Klockspecial del 2

Kings klockexpert Mikael Englund om att köpa vintageklockor, repiga boetter och att våga e-handla nästa klocka. Och mycket mer!

 |  Publicerad 2013-04-30 08:00  |  Lästid: 3 minuter
Klockspecial del 2
Klockspecial del 2

8. Har en gammal klocka som slutat gå och behöver hjälp att få i gång den, samt byta glas. Vart ska jag vända mig i Stockholm eller Göteborg?

Svar: I Stockholm brukar standardtipsen vara ABC Service Centrum eller Farfars Klocka och i Göteborg rekommenderas Gastons Ur på Wieselgrensplatsen. 

9. Vad ska jag ha i åtanke när jag köper en vintageklocka?

Svar: Det allra viktigaste är skicket, framför allt mekaniskt. Om det behöver ordnas något på billiga klockor kan servicen i värsta fall kosta mer än själva klockan. Dessutom kan lite finare klockor vara både knepiga och dyra att få rätt på.

 

 

Klockspecial del 2
Certina DS Action Diver Automatic gör ingen djupdykning i börsen.

10. Vad bör man tänka på om man vill köpa en klocka via e-handelsplatsen Chrono24.se?

Svar: Det allra viktigaste är som vanligt: Undersök säljaren. Chrono24 är inget annat än en handelsplats (lite som Blocket) och du har i praktiken inget annat skydd än lite detektivarbete och sunt förnuft när det ska handlas. Kolla upp säljare, kolla upp klocka, fråga, vrid och vänd. Är det en fysisk butik som säljer klockan är det förstås bäst att resa dit och göra köpet på plats. 

11. Jag är förtjust i gamla, snygga kostymklockor från exempelvis Omega och Longines, men jag tycker att de är lite för små. Finns det vintageklockor i den stilen som är uppåt 38 millimeter?

Svar: Dessvärre är det sällsynt att hitta vintageklockor som är större än 36 millimeter. Men många märken – Hamilton, Tissot, Omega med mera – har på senare år återlanserat klassiska kostymmodeller i runt 40 millimeter med såväl vettigt pris som modern teknik. Satsa på en sådan.

Klockspecial del 2
Nomos Tangente, snygg men behöver vridas upp.

12. Jag investerade i somras i min första riktiga klocka men har tyvärr fått en ful repa på boetten. Jag undrar nu om en  urmakare kan slipa eller polera bort en ytlig repa och vad kostnaden blir för detta. 

Svar: Bäst är det att vända sig till en AD – de har korrekta verktyg och slipmaterial för att få rätt finish på klockan. Räkna med 500 till 1 000 kronor för att snygga till repan, kanske mindre. 

Klockspecial del 2
Rolex Submariner med natoband.

13. Jag har en gammal Rolex med plastglas. Klockan är i väldigt bra skick men jag har fått små repor på glaset. Hur poleras dessa bort? Vill helst ha kvar originalglaset, men repor är aldrig kul. 

Svar: Det går både lätt och snabbt att få bort reporna. Använd Polywatch eller Displex som du kan köpa på Clas Ohlson (Autosol, Brasso, Häxan eller helt vanlig tandkräm funkar också!).

14. Jag är ute efter är ett ganska ”platt” och diskret ur, men ändå inte för litet. Det ska ha skinnarmband.

Svar: Om du är lite mer stadd vid kassa är mina tips de klassiska tunnisarna Jaeger-LeCoultre Master Ultrathin eller Piaget Altiplano – magiskt vackra och lövtunna klockor. Är det lite mindre skrammel i plånboken har exempelvis Hamilton gjort nyutgåvor av sin Thin-o-matic, och är det finanskris så är nog det billigaste du kommer undan med svenska Daniel Wellington.

Dela på Facebook
Tweeta