Stephen Hawking: Kom ihåg att titta mot stjärnorna

Stephen Hawking var en av vår tids mest omtyckta vetenskapsmän – inte bara på grund av sitt intellekt, utan för sin humor och kvicktänkthet.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-03-14 11:05  |  Lästid: 2 minuter

Den brittiska professorn, astrofysikern och författaren Stephen Hawking dog i sitt hem i Cambridge i morse, 76 år gammal. Hawking betraktades som vår tids Einstein, och hans insikter och upptäckter om rymden, rumtid, svarta hål och universums härkomst har format modern kosmologi och inspirerat människor världen över. Men hans kvicktänkthet och nyckfulla sinne för humor gjorde honom också folklig, och han blev något av en ikon även i populärkulturen.

Här är en samling av några av hans bästa citat.

 

Om universum:

”Det hade inte varit mycket till universum om det inte var hem till människorna man älskar.”

Om vetenskapliga genombrott:

”Jag skulle inte jämföra det med sex, men det varar längre.” På en vetenskapsfestival 2011.

Om envishet:

”Hur svårt livet än kan verka, finns det alltid något man kan göra och lyckas med. Det enda som spelar roll är att man inte ger upp.” Under ett tal på Oxfords universitet, 2016

Om nyfikenhet:

”Kom ihåg, titta på stjärnorna och inte på dina fötter.” På operahuset i Sydney, 2015

Om intelligens:

”Jag skulle aldrig påstå det. Folk som skryter om sin IQ är förlorare.” Som svar på en fråga om han trodde att han var världens smartaste man.

Om rymden:

”Må ni fortsätta flyga genom rymden som Stålmannen i mikrogravitation.” I ett tal till Nasa-astronauter 2011.

Om gud:

”Jag tror att den enklaste förklaringen är att det inte finns någon gud. Ingen skapade universum och ingen styr vårt öde. Det leder också till den djupa insikten om att det förmodligen inte finns någon himmel eller liv efter detta heller. Vi har det här enda livet på oss att uppskatta universums storslagenhet, och för det är jag evigt tacksam.”

”Det är möjligt att gud existerar, men vetenskapen kan förklara universum utan behovet av en skapare. Vetenskapen är komplett. Teologi är överflödigt.” I en intervju med CNN 2010.

Om sin fysiska uppenbarelse: 

”Eddie ärvde tyvärr inte mitt snygga utseende.” Om den Oscarvinnande skådespelaren Eddie Redmayne som porträtterade honom i filmen ”The Theory of Everything”

”Även om jag inte kan röra mig och måste prata genom en dator är jag fri i mitt sinne”.

”Mina förväntningar reducerades till noll när jag var 21 [Då han fick diagnosen ALS]. Resten har varit en bonus”.

Om sina ambitioner:

”Mitt mål är enkelt. En fullständig förståelse för universum, varför det är som det är och varför det existerar över huvud taget.”

Om livet och mänskligheten:

”Livet hade varit tragiskt om det inte var komiskt.”

”Vi är bara en en avancerad art av apor på en minimal planet tillhörande en väldigt medelmåttig stjärna. Men vi kan förstå universum. Det gör oss väldigt speciella.”

Om döden:

”Jag har levt med förväntningen om en tidig död de senaste 49 åren. Jag är inte rädd för döden, men har inte brottom med att dö. Jag har så mycket jag vill göra först.”

 

Källor: The GuardianNew York TimesCNN

Dela på Facebook
Tweeta