Experten: ”Så fyndar du konst du har råd med”

Affordable Art Fair, konstmässan med prisvärd konst, är tillbaka i höst.

Tom Cehlin  |  Publicerad 2021-10-04 12:21  |  Lästid: 2 minuter

Konstentusiast med tunn plånbok, se hit. I höst är Affordable Art Fair tillbaka, konstmässan som räknas till en av världens mest besöka. Mellan den 14-17 oktober samlas över 45 gallerier och konstnärskollektiv på Nacka Strandsmässan i Stockholm. Konstmässan drog igång 1999 och arrangeras i nio länder världen över. Syftet med mässan är att erbjuda konst för så många som möjligt, med verk som kostar från 700 kr till 70 000 kr.

Bland utställarna finns både etablerade konstnärer och nya stjärnskott, till exempel hittar besökaren nya skulpturer av Makode Linde som samsas med flera lokala unga konstnärer. Man satsar också på digital konst, genom så kallad NFT-teknik. King passade på att ställa några frågor till Carl-Wilhelm Hirsch som är nytillträdd Fair Director på konstmässan om vad man inte får missa.

Hur går man tillväga för att börja samla på konst?

– Det kanske låter klyschigt men man ska alltid köpa med hjärtat. Har man något som man verkligen tycker om att se på varje dag så kommer intresset att växa naturligt.

Vad får man inte missa på Affordable Art Fair?

– Det som är så härligt med Affordable är att vi har något för alla. Det är svårt att peka ut något specifikt, utan att ta sig tid och gå igenom alla montrar så kommer man finna något man gillar. Utöver våra gallerister så rekommenderar även att kolla till vår NFT-partner på plats. Det är första gången vi erbjuder en lösning för digitalt ägande vilket är spännande!

NFT?

– NFT är en förkortning av engelska ”non-fungible token” som i princip betyder en ”icke utbytbar värdehållare”. Enkelt förklarat är det ett sätt att göra digitala varor, som konstverk, unika och att de därmed kan betraktas som original. Det har tidigare varit omöjligt i en värld där allt av ettor och nollor gått att kopiera.

Vilka konstnärer ska man hålla utkik efter?

– Även de som inte är aktiva inom konstvärlden kommer nog känna igen vissa verk då flera stora konstnärer som har fått mycket medialt utrymme kommer ställa ut, så får man komma och se själv. Men utöver det så rekommenderar jag verkligen att se ”Recent graduates”-utställningen, skapad av två externa kuratorer. Tillsammans har de letat igenom examensutställningar från Sveriges konstskolor och hittat fantastiska unga konstnärer som kommer ställa ut i en egen monter på mässan. Den lovar att bli något alldeles spektakulärt.  

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-10-07 08:39