Konstnären Damien Hirst bjuder på färgsprakande utställning med Cartier i Paris

Det blomstrar i Paris när konstnären Damien Hirst ställer ut på lyxvarumärket Cartiers konstmuseum Fondation Cartier. King var på plats under invigningen.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2021-07-05 23:32  |  Lästid: 3 minuter

Den brittiske konstnären Damien Hirst slog igenom sida vid sida med generationskamrater som Kate Moss, David Beckham, Alexander McQueen, Spice Girls, Naomi Campbell, Hugh Grant och Oasis som tillsammans skapade Cool Britannia-vågen och gjorde London till världens hetaste stad på 90-talet.

Hans provokativa konst, som inte sällan består av döda får, kor och hajar i formalinfyllda glastankar, har gjort honom till en av världens rikaste konstnärer med en förmögenhet på drygt 3 miljarder kronor. Men livet i lockdown tycks ha fått den världsberömde konstnären att mjukna lite i kanterna. Under pandemin har han nämligen arbetat med något så okontroversiellt som blommor.

Damien Hirsts nya utställning Cherry Blossoms visas på Fondation Cartier pour l'Art Contemporain, eller bara Fondation Cartier, vilket är klock- och smyckesvarumärket Cartiers egna museum för samtida konst i Paris.

King var på plats under en exklusiv förhandsvisning på Fondation Cartier och kunde bland annat konstatera att det inte bara var de enorma konstverken som badade i färg, utan även Damien Hirst själv som dagen till ära hade färgat håret knallblått. Men istället för att nämna den nya hårfärgen frågade vi om utställningen som han sa var delvis inspirerad av konstnären Jackson Pollock.

Cherry Blossoms handlar om skönhet och livet och döden. Konstverken är väldigt extrema och det finns nästan något smaklöst över dem. De är skrikiga och stökiga och ett sätt för mig att röra mig bort från minimalismen. Jag har fått känna mig som en klassisk bildkonstnär av den gamla skolan, vilket har varit väldigt spännande för mig, säger Damien Hirst.

Har du vägarna förbi Paris under året borde du utan tvekan titta förbi Damien Hirsts Cherry Blossoms. Konstmuseet Fondation Cartier ligger på adressen 261 Boulevard Raspail i Paris och har öppet tisdagar till söndagar kl. 11:00–20:00 (på tisdagar ända fram till 22:00). Entrébiljetten kostar 11 euro för alla över 25 år. Damien Hirst-utställningen visas fram till den 2 januari 2022.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-07-05 23:41