Konstnären Jeppe Hein om samarbetet med Ruinart och Moderna Museet

Danske konstnären Jeppe Hein är aktuell med ett samarbete med ett av världens främsta champagnehus, Ruinart, och en sommarutställning på Moderna Museet i Stockholm

Rasmus Blom  |  Publicerad 2022-06-14 18:56  |  Lästid: 2 minuter

Sverigeaktuella konstnären Jeppe Hein inleder ett samarbete med världens äldsta champagnehus Ruinart där han gör en limiterad roséchampagne tillsammans med en konstutställning runtom i Europa. Som King skrivit om tidigare är Ruinart huschampagne på Grand Hôtel i Stockholm där företaget även har en egen lyxig bar.

– Jag har besökt Ruinart flera gånger vid det här laget och lärt mig otroligt mycket om champagne, allt från att skörda druvorna till ögonblicket då vinet bubblar i munnen. Hela den resan ville jag överföra i ett konstprojekt vilket resulterade i utställningen Right Here, Right Now som visas på Venedigbiennalen och Palais de Tokyo i Paris bland annat. Jag fick även äran att designa en låda för min favoritchampagne Ruinart Rosé som kommer finnas i begränsad upplaga, säger Jeppe Hein till King.

Förutom samarbetet med Ruinart är Jeppe Hein även aktuell med den experimentella utställningen Vem är du egentligen? på Moderna Museet i Stockholm, en utställning som äger rum både inomhus och utomhus på museet på Skeppsholmen där besökarna bjuds in till att vara medskapare.

– Moderna Museet frågade om jag ville göra en utställning, men de ville inte att jag skulle skicka över någonting till Stockholm utan i stället skapa allting på plats från scratch. Jag tog det som en utmaning och bestämde mig för att bygga en konstutställning där besökaren helt och hållet stod i centrum. Därför har jag nu byggt upp en kreativ miljö i ständig förändring som ska få människor att våga ifrågasätta konst, museum och förhoppningsvis sig själva, säger Jeppe Hein.

I utställningen på Moderna Museet har Jeppe Klein skapat verket “Din spegel” där man får stå ansikte mot ansikte med sig själv och andra.

Utställningen består av sju delar som genom färg och form utgör olika enkla workshops, bland annat flummiga saker som att måla sin egen in- och utandning med blå färg i ett enda penseldrag.

Jeppe Hein föddes 1974 i Köpenhamn, men bor och arbetar i dag i Berlin. Han är utbildad vid Det Kongelige Danske Kunstakademi i Köpenhamn och Städel Hochschule für Bildende Künste i Frankfurt. Jeppe Hein har under de senaste tjugo åren haft utställningar i Europa, USA, Asien och Australien och skapat offentliga permanenta verk över hela världen.

Den nya utställningen Vem är du egentligen? på Moderna Museet pågår till den 28 augusti.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-06-14 18:56