Krisen i Akademien: Det här har hänt

Den senaste veckan har Sveriges mäktigaste kulturinstitution förvandlats till en livesänd dokusåpa. Här är en kort sammanfattning av vad som har hänt hittills.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-04-13 15:00  |  Lästid: 4 minuter

Den senaste veckan har Svenska Akademien gått från att vara en anrik kulturinsitution till att mest likna en direktsänd dokusåpa.

Dramatiken kulminerade igår kväll, när ledamoten Katarina Frostensson och den ständiga sekreteraren Sara Danius avgick. De aderton, som ledamöterna kallas, har nu blivit de elva, och kan med nuvarande regelverk inte utse några ersättare till de som hoppat av. Kungen har meddelat att han jobbar på det.

Upptakten till dramatiken kom i november 2017. Metoo var ett världsfenomen, och Svenska Akademien var inget undantag. En man känd som Kulturprofilen, men som egentligen heter Jean-Claude Arnault, anklagades av 18 kvinnor för sexuella övergrepp. Det var problematiskt för Akademien eftersom han var och är gift med ledamoten Katarina Frostenson. Som en följd avbryter Akademien allt samarbete med Arnaults kulturklubb Forum.


I december fortsätter skandalen när Dagens Nyheter citerar källor som påstår att Arnault ska ha läckt information om nobelpristagaren i litteratur.
– Den jäveln, säger ledamoten och tidigare ständiga sekreteraren Peter Englund, och tror att det är Frostensson som läckt informationen till sin man. Akademien anlitar en advokatbyrå för att utreda situationen.

Samma månad polisanmäler åtta kvinnor  Jean-Claude Arnault för övergrepp. Fyra av dem gäller våldtäkter. Sara Danius säger till Svenska Dagbladet att hon själv "har blivit föremål för oönskad intimitet och skamliga förslag". 

I mars 2018 meddelar Arnault via sin advokat att han nekar till alla anklagelser och säger att hans liv har slagits i spillror.

Några dagar senare kommer rapporter om mystiska utbetalningar på totalt 1,3 miljoner till kulturklubben Forum. Under månaden framkommer också uppgifter om att klubben systematiskt betalat ut svarta löner. Delar av förundersökningen gällande Kulturprofilens övergrepp läggs ned, och Katarina Frostensson misstänks för jäv.


Den 1 april visar Dagens Nyheter ett klipp från fransk tv, där Akademiledamoten Kristina Lugn säger att alla rykten om Arnaults övergrepp är sanna. 
– Det är sant. Vad han gjorde mot unga tjejer, det är sant. Men Akademien var inte inblandad i det. Vi är inte inblandade, sa hon då.

Den 5 april har Akademien ett sammanträde där de bland annat diskuterar hur resultatet av höstens advokatutredning ska formuleras i ett pressmeddelande. De håller också en hemlig omröstning kring om Katarina Frostensson ska få vara kvar i akademien eller inte. Majoriteten röstar för att hon ska få stanna. Sara Danius, Per Wästberg, Klas Östergren, Kjell Espmark, Peter Englund och Jesper Svenbro röstade emot.

Den 6 april meddelar ledamöterna Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren att de lämnar Akademien, och vittnar om en djup spricka i institutionen. 

Den 7 april skriver Svenska Dagbladet att det enligt advokatutredningen finns anledning att misstänka att det har brutits mot sekretessregler i Akademien flera gånger – bland annat i samband med Nobelpriset. Akademien ska också ha brutit mot sina egna jävsregler när de delade ut pengar till Kulturprofilen. Akademien rekommenderas att polisanmäla. Efter ännu en omröstning bestämmer de sig för att inte göra det, även om det enligt Sara Danius har lett till fler stridigheter.


Den 8 april skriver de åtta Akademiledamöter som röstade emot att utesluta Katarina Frostenson ett öppet brev i Svenska Dagbladet, där de kritiserar att bevis om Nobelprisläckor hållits hemliga i advokatutredningen. De skriver också att skälen att utesluta Katarina Frostensson inte är tillräckligt starka. 

Den 9 april läcker advokatutredningen till Dagens Nyheter, som hittar uppgifter i den om att Jean-Claude Arnault har avslöjat namnen på sju Nobelpristagare i förväg. "Dumheter", svarar han på det, via sin advokat. 

Den 10 april kallar ledamoten och den tidigare ständiga sekreteraren Horace Engdahl Sara Danius för Akademiens sämsta ständiga sekreterare sedan 1786, i en debattartikel i Expressen. Några timmar senare ringer tidningen upp Leif GW Persson, som säger att Engdahl "är en stark kandidat till det själv"

Samma dag har ledamoten Anders Olsson ett möte med kungen för att förklara situationen.


Den 11 april uttalar sig Nobelstiftelsen för första gången. De skäller på Akademien, och menar att krisen skadar Nobelprisets anseende.

Samma dag skulle de åtta ledamöterna som röstade emot en uteslutning av Katarina Frostensson ha ett möte för att bland annat diskutera förtroendet för Sara Danius, men ställer in mötet. Kungen meddelar att han är öppen för att skriva Akademiens stadgar, som bland annat inte tillåter ledamöter att sluta, eller att nya ledamöter väljs in om antalet ledamöter är färre än 12.

På kvällen delas Akademiens Nordiska pris ut till författaren Agneta Pleijel. Efter ceremonin säger ledamoten Per Westerberg till SVT att Akademien ska hålla en förtroendeomröstning om Sara Danius under veckosammanträdet följande kväll. Detta efter den hårda kritiken av den den al Akademien som röstade för att Frostenson skulle få stanna.

Under torsdagseftermiddagen uttalar sig också statsministern om krisen för första gången.
– Nu är det upp till Akademien själv att se till att återupprätta förtroendet och respekten för institutionen. Om det inte finns en grundläggande respekt och förtroende för den här institutionen så riskerar naturligtvis också Nobelpriset på sikt att undermineras så att det inte har samma status, ha han till TT.


På kvällen efter mötet den 12 april meddelar Sara Danius att hon lämnar både posten som ständig sekreterare och sin stol i Akademien. Hon säger att hon gärna hade suttit kvar, men att det var Akademiens vilja att hon skulle lämna. Lite senare meddelar Akademiens direktör Anders Olsson att Katarina Frostenson också lämnar. 

Den 13 april visar många svenskar sitt stöd för Sara Danius genom att klä sig i knytblusar. Flera svenska politiker, bland andra Alice Bah Kuhnke, tar ställning, #knytblus trendar på Instagram och Cissi Wallin tar initiativet till en manifestation den 19 april.

Under fredagen får krisen i akademien också ordentligt fotfäste i internationell media. The Guardian beskriver hur Nobelstiftelsen och allmänheten oroar sig för hur krisen ska påverka bilden av Nobelpriset och Sverige internationellt. Även tyska tidningar skriver flitigt om hur "Akademien faller sönder". 

Hemma i Sverige råder fortfarande stor osäkerhet kring vad som kommer att hända med akademien nu. 


Dela på Facebook
Tweeta