Krögaren Danyel Couet om pastahemligheter, husviner och stammiskrogar

Mästerkocken om maten, drycken och livet mellan serveringarna.

Joel Ågren  |  Publicerad 2024-04-05 00:17  |  Lästid: 3 minuter

Pasta vongole är världens bästa rätt om den görs på rätt sätt. Lite smör, vitlök, peperonchino och persilja är en bra grund. Låt vätskan från musslorna koka in i pastan tillsammans med resten av ingredienserna och servera direkt. 

Bourgogne är mitt husvin. Louis Jadot och Coteaux Bourguignons är säkra kort. Väldigt goda viner som ofta går att hitta på Systembolaget. 

Fransk-italienska bistron Bar Nïmes på Rådmansgatan i Stockholm är en återkommande krogfavorit när jag ska ut och äta. Härlig stämning och fantastisk personal.

En vardagsrätt jag ofta återkommer till är grönsakssoppa, som jag gärna serverar med varma mackor. Jag brukar ta de grön-saker jag har i kylen, fräsa på dem i en stekpanna och sen slå på lite vitt vin, buljong och örter. Koka grönsakerna riktigt mjuka, mixa och ge soppan ett hastigt uppkok med lite grädde. Voilà!  

Jag är en allätare när det kommer till matlagningsmusik. Spelar allt från Pink Floyd till Gregory Porter i köket, gärna med lite fransk melankoli i mixen.  

Mitt starkaste matminne från barndomen är när min pappa kom hem med mango från någon resa. Jag var fyra år. Glömmer det aldrig. 

Något av det värsta jag ätit på krogen var en stor sallad med friterade blad som jag omdömeslöst nog beställde in på en hajpad restaurang i Spanien för några år sedan. Det smakade fritös. 

Jag är en knivfetischist, föredrar japanska knivar framför specifika märken. Japanska knivar är ofta tillverkade i bättre stål och är lättare att hålla vassa. Ett tips är att dra kniven längs ett brynstål två eller tre gånger per sida efter varje användning. Det gör att knivarna håller skärpan mycket längre.

Pasta Vongole. Foto: Getty Images.

Ingen ingrediens är så användbar som citron. 

Den perfekta fredagsdrinken? GT. Tråkigt svar, men sant. 

Det finns alltid en burk inlagda jalapeños hemma i kylen. Funkar till allt.  

Min mest minnesvärda måltid på senare år var en fantastisk middag på Tommy Myllymäkis krog Aira på Djurgården. Annars återkommer jag ofta till en rätt med råa pilgrimsmussslor, purjolök, gurka och kaviar som jag åt på restaurang Bagatelle i Oslo på 90-talet. Enkelt, men otroligt gott. Jag minns än i dag exakt hur rätten såg ut och smakade. 

David Beckham är en person som jag gärna hade haft som bordsgranne under en långmiddag. Såg dokumentären om honom i vintras. En fascinerande person. 

Danyel Couet är prisbelönt kock och krögare, som bland annat driver restaurang Allergrine i Stockholm och som nyligen tog över som del-ägare, krögare och kreativ ledare på Taverna Brillo på Stureplan, tillsammans med parhästen Sebastian Thuresson. Danyel är även aktuell som 2023 års vinnare av TV4-succén Kockarnas kamp samt med boken I magen på en jägare, utgiven av Mondial förlag. 

Taverna Brillo.

Dela på Facebook
Tweeta