Hugo Rehnberg: ”Är vi verkligen så handikappade 2018?”

Kings krönikör Hugo Rehnberg rannsakar sina relationer.

Hugo Rehnberg  |  Publicerad 2018-06-17 17:21  |  Lästid: 2 minuter

 Välkommen till en kurs i manlig vänskap. 

Jag har förkovrat mig i studien Buddy System – Understanding Male Friendships – för att du ska slippa. Boken är synnerligen amerikansk, och ofta gravt generaliserande, men den har definitivt sina poänger. 

Först och främst konstaterar upphovsmannen, professorn Geoffrey L. Greif, att ungdomar och gamlingar är de som ägnar mest tid åt att vårda sina manliga vänskaper. 

Det är inte förvånande. 

I 20-årsåldern var ”bros before hos” inte bara en infantil kommentar, utan även en filosofi jag levde efter. Det var för övrigt samma period som mina utekvällar kunde pågå från fredag eftermiddag till söndag morgon. Lyckligtvis växte jag upp.

Efter 70 hoppas jag ha all tid i världen att återknyta kontakten med de gamla polarna. Kanske pilka, gå på travet eller bara nöta parkbänk ihop och utbyta förolämpningar eller gnälla på den yngre generationen. 

Men i 50-årsspannet däremellan är vi för upptagna. Upptagna med att hitta en partner, behålla partnern, skaffa ett hem, producera ungar och uppfostra dem. Och så karriären, denna tidskrävande berg- och dalbana med sina ständiga upp- och nedgångar. Mellan jakten på kärlek och självförverkligande finns inte särskilt mycket tid över till att vårda sina kompisrelationer. Det är egentligen ett mirakel att vänskaper överlever medelåldern. 

Enligt Buddy System finns fyra olika sorters manliga vänner. 

En ”must friend” är en riktig brusha, någon du känt länge och kan anförtro ditt innersta. ”Trust friend” är någon du litar på men han är ingen E, Turtle eller Johnny Drama, utan befinner sig strax utanför den inre vänskapscirkeln. ”Rust friends” finns med i umgänget men det handlar snarare om att ni känt varandra länge än att du uppskattar hans sällskap. Tänk Ove Sundberg. Innerst inne skulle du helst byta ut honom mot någon ur gruppen ”just friends”, snubbar du verkligen gillar att hänga med men inte känt tillräckligt länge för att de ska kvala in i någon av de andra kategorierna.

Hiss: Barry.
Fin hitman-serie med Bill Hader. Som en mörkare Dexter.

Diss: Facebook.
Min bästa polare har varit sociala medier-fri i ett halvår och skiner som en sol.

Enligt Buddy System är största skillnaden mellan manlig och kvinnlig vänskap att kvinnor umgås öga mot öga medan män gör det axel mot axel. Kvinnor delar en flaska vin, pratar, gråter och delar hemligheter. Män föredrar att dela en aktivitet, en konsert, fotbollsmatch eller en fisketur, eftersom den yttre distraktionen gör det enklare för oss att snacka med varandra. 

Jag värjer mig först mot axel mot axel-teorin, den känns daterad, fjantig. Så handikappade är vi väl inte 2018? Sedan drar jag mig till minnes några av de viktigaste och mest känsloladdade samtalen jag haft med mina kompisar de senaste åren. Om havererade äktenskap, föräldrar som fått obotlig cancer, barn med plågoandar i plugget eller oron över någon tredje polare som hamnat på dekis. Samtliga snack har skett i en bil, vid en bardisk, under en promenad. Aldrig face to face. Jaja …

Slutligen. Eftersom vi under 50 år beter oss som ganska usla vänner – ställer in krogkvällar, försvinner in i radiotystnad och nedprioriterar kompisarna i största allmänhet – är det enligt professor Greif en förutsättning att man väljer kompisar som inte är krävande eller behövande. 

Det har vi nog av från andra relationer.

Dela på Facebook
Tweeta