Olivier Krug: Så serverar du champagne på rätt sätt

King träffade den sjätte generationen Krug som nu driver champagenhuset med samma namn och gav oss en snabbguide i hur champagne ska serveras på bästa sätt.

Rasmus Blom | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2020-12-29 07:21  |  Lästid: 2 minuter

Krug är det legendariska champagnehuset som grundades 1843 av Johann-Joseph Krug, en man med visionen att producera världens bästa champagne. De flesta som någon gång haft förmånen att uppleva en champagne från Krug kan säkert hålla med om att grundarens vision lever kvar i högsta grad.

Vi på King fick precis den förmånen när champagnehusets ägare och ättling Olivier Krug var på blixtvisit i Stockholm. Vi frågade honom om hans bästa tips för hur champagne ska serveras och fick en utläggning som vi sammanfattar nedan i nio steg.

1. Kyl ordentligt

Kyl i minst två till tre timmar för att få en stabil temperatur i hela flaskan. Den ultimata serveringstemperaturen för champagne är mellan 4 och 9 grader. Om det är för kallt kan iskristaller bildas och för varmt kan leda till att smakerna försämras.

2. Fundera ett extra varv

Innan du ens börjar öppna en flaska - fundera över när den ska hällas upp. Lämna helt enkelt korken i flaskan tills den serveras.

3. Var försiktig

Ta av folien försiktigt och sätt sedan tummen på korken för att undvika olyckor.

4. Ta ett fast tag

Greppa botten med ena handen, andra handen om flaskhals och kork.

5. Vrid på rätt sätt

Vrid botten av flaskan för att korken ska snurra hellre än tvärtom.

6. Låt det pysa

Korken ska pysa, inte poppa.

7. Håll kvar i botten

Håll kvar botten med hela handen, alternativt med tummen in i bottens skålning. Håll kvar flaskan med 45 graders lutning.

8. Häll långsamt

Häll långsamt för att bevara så mycket kolsyra som möjligt i glaset. Ett tips är att vinkla glaset när du häller. Vissa föredrar att hälla upp i två steg. Först ett par centimeter, därefter avvakta och sedan resten.

9. Välj rätt glas

Det går att servera champagne i vilket vinglas som helst, men det förhindrar den som dricker från att njuta av vinets fulla potential. Det rätta glaset för champagne är en champagneflöjt, ett långsmalt glas med lång stjälk. Formen på glaset saktar ner kolsyrans fart när bubblorna åker mot ytan och förlänger därmed tiden innan vinet blir avslaget. Formen låter också vinets aromer koncentreras.

Krug ägs idag av lyxkoncernen LVMH där bland andra Moët ingår. Deras Grand Cuvée står för 80 procent av produktionen. 
Dela på Facebook
Tweeta