Olivier Krug: Så serverar du champagne med stil och finess

En månad till nyår och dags för ett genrep. King träffade den sjätte generationen Krug som nu driver champagenhuset med samma namn och gav oss en snabbguide i hur champagne ska serveras på bästa sätt.

tove  |  Publicerad 2019-12-04 15:21  |  Lästid: 2 minuter

Krug är det legendariska champagnehuset som grundades 1843 av Johann-Joseph Krug, en man med visionen att producera världens bästa champagne. De flesta som någon gång haft förmånen att uppleva en champagne från Krug kan säkert hålla med om att grundarens vision lever kvar i högsta grad.

Vi på King fick precis den förmånen när champagnehusets ägare och ättling Olivier Krug var i Stockholm på blixtvisit för att lansera Krug Grande Cuvée 167ème Édition.

Krug Grande Cuvée 167ème Édition. Artikelnummer: 7494. Pris: 1 699 kr.

Vi frågade honom om hans bästa tips för hur champagne ska serveras och fick en utläggning som vi sammanfattar nedan i nio steg.

1. Kyl i minst två till tre timmar för att få en stabil temperatur i hela flaskan. Den ultimata serveringstemperaturen för champagne är mellan 4 och 9 grader. Om det är för kallt kan iskristaller bildas och för varmt kan leda till att smakerna försämras.

2. Innan du ens börjar öppna en flaska – fundera över när den ska hällas upp. Lämna helt enkelt korken i flaskan tills den serveras

3. Ta av folien försiktigt och sätt sedan tummen på korken för att undvika olyckor.

4. Greppa botten med ena handen, andra handen om flaskhals och kork.

5. Vrid botten av flaskan för att korken ska snurra hellre än tvärtom.

6. Korken ska pysa, inte poppa.

7. Håll kvar botten med hela handen, alternativt med tummen in i bottens skålning. Håll kvar flaskan 45 graders lutning.

8. Häll långsamt för att bevara så mycket kolsyra som möjligt i glaset. Ett tips är att vinkla glaset när du häller. Vissa föredrar att hälla upp i två steg. Först ett par centimeter, därefter aavvakta och sedan resten.

9. Det går att servera champagne i vilket vinglas som helst, men det förhindrar den som dricker från att njuta av vinets fulla potential. Det rätta glaset för champagne är en champagneflöjt, ett långsmalt glas med lång stjälk. Formen på glaset saktar ner kolsyrans fart när bubblorna åker mot ytan och förlänger därmed tiden innan vinet blir avslaget. Formen låter också vinets aromer koncentreras.

Krug grundades grundades 1843 av Johann-Joseph Krug och tillverkar exklusiva prestigeviner. Grand Cuvée står för 80 procent av produktionen. Krug har bara 0,2 procent av den totala champagnemarknaden men är kanske den mest exklusiva. Deras 167:e Grande Cuvée Champagne finns på Systembolaget och kostar 1 700 kronor. Krug ägs idag av LVMH där bland andra Moët ingår.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-12-04 15:22