”La Fábrica” – spanska cementfabriken som förvandlades till lyxresidens

Strax utanför Barcelona, inrotad i klungor av palmer och gigantiska klätterväxter ligger katalanske arkitekten Ricardo Bofills drömfabrik. "La Fábrica" är byggnadskomplexet som gick från att vara bortglömda industriruiner till ett hypermodernt underverk, som hyllas av hela arkitekturvärlden.

Marlon Appelgren  |  Publicerad 2018-11-16 11:12  |  Lästid: 3 minuter

Få saker är så tillfredställande som känslan att hitta något gammalt och förlegat, och sedan rusta upp det till vackert och användbart igen. Och det är minst sagt vad den katalanske stjärnarkitekten Ricardo Bofill lyckades med. Allt började med att han 1973 snubblade över en gammal spansk cementfabrik, och vid sin första anblick på den överväxta gråa baracken började hans huvud översvämmas av olika idéer. Han skulle omvandla den gråa och förlorade platsen till ett makalöst arktitektoniskt mästerverk.

Foto: Ricardo Bofill

45 år senare har den överdådiga idén blivit till verklighet, och Bofill har mer eller mindre avslutat arbetet med sitt mästerverk som nu går under namnet ”La Fábrica”. Beläget strax utanför Barcelona, har denna fabrik som ursprungligen är från första världskriget omsorgsfullt förvandlats till ett modernt underverk av elegent arkitektur.

Foto: Ricardo Bofill

Inredningen i La Fábrica är fullständigt omarbetad och omfattar allt från marockanska målningar, röda marmorbord och flera eldstäder, till ett konferensrum med 10 meter högt tak samt ett underjordiskt galleri. I denna extravaganta struktur, inspirerad av både industriella och minimalistiska mönster, ser inga rum likadana ut.

Foto: Ricardo Bofill

La Fábrica är inrotat i ett enormt växtliv som håller sitt järngrepp om byggnaden. Eukalyptus, palmer, olivträd, mimosor och klätterväxter växer så det knakar och har ett helhetsintryck som får platsen att se ut som en hänsynslös Bond-skurks näste.

Ricardo Boffil i Barcelona, 1975. Foto: Getty Images.

Trots att han nu avklarat majoriteten av byggandet på platsen fortsätter Bofill att arbeta på projektet, och hävdar på sin hemsida att ”det alltid kommer vara ett oavslutat arbete”. Passande nog används La Fábrica för nuvarande som Bofills bostad. Läs mer om den massiva ombyggnadsprocessen här.

Se fler bilder från La Fábrica här:

Foto: Ricardo Bofill
Foto: Ricardo Bofill
Foto: Ricardo Bofill
Foto: Ricardo Bofill
Foto: Ricardo Bofill
Foto: Ricardo Bofill

Läs också:Dela på Facebook
Tweeta