Så gör du en julig whiskydrink – expertens recept

Vad är julen om inte en tid att blanda whisky med smör, ägg, grädde och kanel?

Markus Thörnhammar  |  Publicerad 2018-12-21 16:05  |  Lästid: 2 minuter

Julen står för dörren. Om några dagar kommer de flesta av oss sitta nedkilade i en soffa mellan två mer eller mindre odrägliga släktingar och kolla Kalle Anka för örtionde gången, vare sig vi vill det eller inte.

De goda nyheterna är att julen är en tid på året då det är socialt accepterat att frossa i diverse onyttigheter som man behöver uppbåda en ansenlig portion självkontroll för att hålla sig ifrån under lejonparten av det övriga året. Och när det ska livsnjutas i övermått är det lika bra att göra det ordentligt – ”allting gott och alldeles för mycket” som universalgeniet Edward Blom uttrycker saken.

En drink som tycks vara utformad efter den devisen är Cinnamon Flip, som tagits fram av Daniel Andersson på Stockholmskrogen Yellow. Den här stänkaren är drömmen för alla oss som drömt om att kombinera kanelbullar med whisky på ett sömlöst och elegant sätt. Gott+gott=gott är ekvationen. Och hur man gör? Det får du svar på här.

Du behöver:

40 ml whisky eller bourbon

100 g osaltat smör (räcker till 8 drinkar)

Ett ägg (per drink)

20 ml kanel- och vaniljsockerlag

20 ml vispad grädde

Kanel

Gör så här:

Fatwash: Smält margarin och häll ned i en bunke, tillsätt  32 cl whisky (för 8 drinkar) och låt bunken stå i frysen över natten. Ta sedan bort det stelnade fettet på toppen och sila ner vätskan i ett glas (du kan såklart behålla det smaksatta fettet i matlagning).

Sockerlag: koka lika delar sockervatten med kanel och färsk vanilj, sila sedan bort kanel och vaniljstång och kyl ned.

Mät upp whisky, tillsätt hela ägg och sockerlag efter antal drinkar och häll ned i en shaker. Skaka och dubbelsila ned i ett glas.

Vispa grädde som du toppar glaset med och pudra till sist på kanel.

Artikeln publicerades först på Café.

Dela på Facebook
Tweeta