Lär dig njuta fintobak

Stek sunkiga cigaretter och lär dig att njuta fintobak istället. Men det är inte helt enkelt - bra cigarrer kräver omsorg på samma sätt som ett gott vin. Vi lär dig hur du behandlar cigarren - och ger dig några förslag på lämpliga rökdon.

Redaktionen  |  Publicerad 2007-08-01 05:29  |  Lästid: 2 minuter
 
1. Köp inte billighetscigarrerna. De har förmodligen legat oskyddade ett par månader och torkat i vårt torra klimat. Ett lätt tryck med tumme och pekfinger avslöjar hur cigarren mår. Spricker den eller är stenhård är den för torr.
2. Håll fukten. En bra cigarrbutik har en humidor (luftfuktaranläggning gjord för cigarrer) som ser till att hålla cigarren spänstig och levande. Sviktar den lite lagom är den i bra skick. Tänker du börja röka cigarr ofta måste du köpa en humidor för hemmabruk – det går inte att förvara cigarr på annat sätt. Glöm kylen eller frysen.
3. Tänk på styrkan. Köp inte för starkt i början. En stor och stark cigarr verkar kanske tufft, men börja lite mildare och mindre. En bamsecigarr tar över en timme att röka och innehåller en hel del nikotin. Starta istället med något svagare. Fråga i din cigarrbutik.
4. Bit inte. En handrullad cigarr måste klippas. Det gör man med en snoppare. Att bita av den är varken snyggt eller bra. Förmodligen spricker cigarren sönder och rökningen blir obehaglig. Köp en snoppare och klipp av toppen så blir rökningen angenäm.
5. Tänd rätt. Att tända en cigarr är något av en konst. Håll cigarren över en tändsticka (det finns extralånga cigarrtändstickor) eller lågan från en tändare (ingen zippo med bensin – då tar cigarren upp bensinsmaken) och snurra sakta över lågan tills det börjar glöda jämnt på cigarrens spets. Därefter drar du det första blosset. Undvik halsbloss! Cigarrer röks endast med munbloss.
6. Rök lagom. En cigarr ändrar karaktär under rökningen – och mot slutet blir den stark. En del cigarrer går att röka hela vägen, andra är bara goda till en tredjedel återstår. När du rökt färdigt lägger du bara ifrån dig stumpen. Mosa inte ut glöden – det är onödigt, ser smutsigt ut och luktar illa. En cigarr man inte blossar på självdör och det är så den ska dö.
7. Och gördeln då? Om man ska ta av gördeln eller ej är en klassisk fråga. Svaret: gör som du vill. Inget är mer rätt eller fel. Vill du att det ska synas vad du röker – behåll den på. Vill du ta av den? Gör det. Den enda funktionen den har är att vara vacker och tala om vad det är för märke (och modell) du valt.
Bild 429032 
 
Från vänster:
 
1. Cohiba Siglo 2, Corona 16,67 x 129 mm

1 st 128:- /25 st 2913:-
En klassisk Havannacigarr är faktiskt något speciellt. Cohiban sägs ursprungligen ha varit Fidel Castros privata märke (innan han slutade röka). Snygg design, vacker form och en kraftfull smak som kanske inte är något för nybörjaren, men som är oerhört smakrik och god för den som är lite mer van.

 
2. Cusano, Robusto
1 st 75:-/ 18 st 1150:-
Kraftfull cigarr med toner av vanilj som balanserar styrkan. Inlaga av dominikansk tobak, lagrad 18 år. Omblad och täckblad av samma typ av lagrad Double Connecticut-tobak.
 
3. Zino Chubby Especial Tubos, Perfecto Gordo (Zeppelin)
Pris: 1 st 325:-/ 10 st 3050:-
En av de saker som gör Zino Platinum-cigarrerna särskilt speciella är den unika blandningen av dominikansk och peruansk tobak. Fyllig, mjuk och inslag av sötma. Snyggt formad cigarr med en elegant silvergördel.
 
4. C.A.O. Mx2 ”Beli” Labero Special, Torpedo
1800:- /20 st
Vacker svart gördel på Joe Laberos ”egna” cigarr. C.A.O. tillverkar cigarrer i ett antal länder, och för denna Mx2 hämtas tobak från hela sex länder. Resultatet är en mycket komplex smakupplevelse med toner av choklad och vanilj. 
 
5. Davidoff No 2 Tubos, Panetela
Pris: 1 st 150:-/ 4 st 545:-/ 20 st 2725:-
En elegant cigarr som alltid är rätt. Medelfyllig rökning som känns exklusiv och balanserad. Den klassiska gördeln i vitt och guld andas stil och tidlöshet. Tobaken kommer från olika områden i Cibaodalen på Dominikanska Republiken.
 
6. Hafström of Sweden, Robusto
1 st 150:-/ 25 st 3250:-
Hafström of Swedens cigarr har en härlig färg och medium till kraftig smak. Bodvar Hafström är släkting till Adolf Waldemar Hafström som hade cigarrtillverkning i Stockholm redan på 1800-talet.
 
7. AVO Domaine 20, Perfecto
Pris: 1 st 85:-/ 4 st 310:-/ 25 st 1925:-
Inlagan till dessa cigarrer kommer från jazzpianisten Avo Uvezians egen tobaksplantage på Dominikanska Republiken. Det här är en av världens godaste cigarrer: kryddig och balanserad i smaken. Formatet är också väldigt vackert.

Av: Text: Mats Almegård Foto: Fredrik von Hausswolf

Dela på Facebook
Tweeta