Lär dig njuta fintobak – 7 enkla tips

Stek sunkiga cigaretter och lär dig att njuta fintobak istället. Men det är inte helt enkelt - bra cigarrer kräver omsorg på samma sätt som ett gott vin. Vi lär dig hur du behandlar cigarren - och ger dig några förslag på lämpliga rökdon.

Redaktionen  |  Publicerad 2019-01-10 12:56  |  Lästid: 2 minuter

1. Köp inte billighetscigarrerna. 

De har förmodligen legat oskyddade ett par månader och torkat i vårt torra klimat. Ett lätt tryck med tumme och pekfinger avslöjar hur cigarren mår. Spricker den eller är stenhård är den för torr. 

2. Håll fukten.

En bra cigarrbutik har en humidor (luftfuktaranläggning gjord för cigarrer) som ser till att hålla cigarren spänstig och levande. Sviktar den lite lagom är den i bra skick. Tänker du börja röka cigarr ofta måste du köpa en humidor för hemmabruk – det går inte att förvara cigarr på annat sätt. Glöm kylen eller frysen. 

3. Tänk på styrkan.

Köp inte för starkt i början. En stor och stark cigarr verkar kanske tufft, men börja lite mildare och mindre. En bamsecigarr tar över en timme att röka och innehåller en hel del nikotin. Starta istället med något svagare. Fråga i din cigarrbutik. 

4. Bit inte.

En handrullad cigarr måste klippas. Det gör man med en snoppare. Att bita av den är varken snyggt eller bra. Förmodligen spricker cigarren sönder och rökningen blir obehaglig. Köp en snoppare och klipp av toppen så blir rökningen angenäm. 

5. Tänd rätt.

Att tända en cigarr är något av en konst. Håll cigarren över en tändsticka (det finns extralånga cigarrtändstickor) eller lågan från en tändare (ingen zippo med bensin – då tar cigarren upp bensinsmaken) och snurra sakta över lågan tills det börjar glöda jämnt på cigarrens spets. Därefter drar du det första blosset. Undvik halsbloss! Cigarrer röks endast med munbloss. 

6. Rök lagom.

En cigarr ändrar karaktär under rökningen – och mot slutet blir den stark. En del cigarrer går att röka hela vägen, andra är bara goda till en tredjedel återstår. När du rökt färdigt lägger du bara ifrån dig stumpen. Mosa inte ut glöden – det är onödigt, ser smutsigt ut och luktar illa. En cigarr man inte blossar på självdör och det är så den ska dö.

7. Och gördeln då?

Om man ska ta av gördeln eller ej är en klassisk fråga. Svaret: gör som du vill. Inget är mer rätt eller fel. Vill du att det ska synas vad du röker – behåll den på. Vill du ta av den? Gör det. Den enda funktionen den har är att vara vacker och tala om vad det är för märke (och modell) du valt.

Dela på Facebook
Tweeta