Lär dig prata kök

Fackorden som får dig att låta som en mästerkock

Redaktionen  |  Publicerad 2011-10-26 11:35  |  Lästid: < 1 minuter
Lär dig prata kök

Ansa:
Ta bort oanvändbara delar

Bräsera: Bryna exempelvis kött och späda med vätska. För att sedan koka
färdigt under lock.

Flambera: Hälla på uppvärmd sprit som konjak eller likör på maträtten,
för att sedan tända på spritångorna.


Griljera: Panera tillagat kött och steka det en kort tid i ugnen eller i
pannan tills det fått färg.

Putsa: Ta bort hinnor, benbitar och brosk på t.ex. kött

Pochera: Innebär att man sjuder fisk eller ägg i vätska

Poelera: Innebär att man steker en råvara i matfett på svag värme i ugn,
kastrull eller i en stekpanna.


Parfymera: Betyder att man smaksätter den med till exempel
likör, konjak eller dessertvin

Sautera: Steker fint skurna råvaror utan att de hinner få färg.

Tournera: Använder en liten kniv för att dekorforma grönsaker.

Tranchera: Skära en stek eller fågel i skivor eller mindre bitar


Dela på Facebook
Tweeta