Ledare: Claes Juhlin om sin nya besatthet

Jag vill avla fullblod och gå runt i fedorahatt, skriver Kings chefredaktör.

Redaktionen  |  Publicerad 2018-09-24 09:15  |  Lästid: 3 minuter

DET SOM KOMMIT att bli min absoluta favorit av så kallade Instagram-memes är en bild med den konstaterande texten ”Sometimes all you need is 500 million dollars”. Första gången jag såg bilden av dessa visdomsord var på en rubriklös post av den närmast legendariska Estée Lauder-bossen John Demsey. 500 miljoner dollar motsvarar knappt 4,5 miljarder svenska kronor och detta är exakt vad jag behöver just nu. Sedan några månader tillbaka är jag nämligen besatt av hästkapplöpning.

För att vara ärlig så började detta redan 2012 efter att jag sträckkollat första och enda säsongen av David Milch fullkomligt utmärkta HBO-serie Luck. När jag insåg att det inte skulle bli någon mer säsong så såg jag om den första ytterligare en gång. Enkelt sammanfattat så kretsar Luck kring människor som har mer eller mindre anknytning till en pampig hästkapplöpningsbana i Los Angeles. Efter Luck började jag desperat konsumera allt hästrelaterat jag kunde komma över. Detta innefattade även filmen Seabiscuit från 2003, som hade god potential men i min mening förstördes av undermålige och ointressante Tobey Maguire.

Ledare: Claes Juhlin om sin nya besatthet
Los Angeles, Kalifornien, 1939: Kayak II till höger och berömda Seabiscuit till vänster.

När jag säger att jag är besatt av hästkapplöpning så menar jag inte av att jag vill sitta hemma i ett solkigt ribbat linne och skaka med en skrynklig kupong i handen framför en tv-apparat. Jag vill äga hästar. Jag vill avla hästar. Jag vill bo på en stor herrgård i nyklassisk georgiansk stil i anslutning till en enorm träningsanläggning där man kör in genom automatiserade gjutjärnsgrindar och möts av stora konstbevattnade gräsmattor. Hästarna jag äger skulle heta saker som Challedon och Rosebud och inte sällan vara avelshingstar.

Målbilden är 70-årige irländaren John Magnier, ägare av världens största stuteri Coolmore. Jag fick passande nog upp ögonen för Magnier i samband med en tidningsartikel om att uppfödaren var säljare av en målning av den italienske konstnären och suputen Amedeo Modigliani som jag beundrat på auktionsfirman Sotheby’s New York-kontor. Konstverket klubbades för drygt 157 miljoner dollar några veckor senare men Magnier, som enligt rykten hade hoppats på runt 180 miljoner, var småbesviken. När vi ändå är inne på åtråvärda saker som man placerar i hemmet så vill jag även slå ett slag för de silverpokaler som galopphästar vinner i lite mer prestigefulla lopp. Väldigt snygga att placera ut i platsbyggda bokhyllor eller på franska byråar från 20-talet.

Ledare: Claes Juhlin om sin nya besatthet
John Magnier på York Racecourse, dagen innan han sålde sina aktier i Manchester United, 2005. Foto: Getty Images

Även om jag är i desperat behov av 4 miljarder kronor så förstår jag lika väl som ni att det kanske inte är en summa som kommer att ramla ner i famnen på mig. Inget här i världen kommer gratis, och en av de hårdast arbetande just nu – alla kategorier – är omslagspersonen Johannes Gabriel Badou Nyberg, mer känd under sitt boxaralias Badou Jack. Kings Rasmus Blom fick spendera några påfrestande dygn med Badou i Toronto och jag tycker verkligen att du ska läsa jobbet omgående.

Jag tror personligen att Jesper Walderstens uppehälle och livsstil skulle passa mig bättre. Avgör själv efter att du läst Henrik Huldschiners karriärprofil på konstnären. När det kommer till mode och stil så betyder traditionellt nummer 9 säsongsbyte, och vi har därför tagit ett helhetsgrepp på vad du bör bära denna höst. För mig är dock denna information irrelevant. Jag kommer att gå runt på stan i en quiltad väst, mörkbrun fedorahatt och handgjorda jodhpurs. Vill det sig riktigt väl håller jag i ett grimskaft med ett 50 miljoners fullblodssto i andra änden.

Dela på Facebook
Tweeta