Legendariske fotografen David Bailey ställer ut i Sverige i sommar

Mannen bakom 60-talets mest ikoniska porträttbilder ställer ut i Sverige.

Tom Cehlin  |  Publicerad 2022-05-09 10:35  |  Lästid: 2 minuter

David Baileys bilder är på många sätt bilden av sextiotalet: Han porträtterade supermodeller och gangstertvillingarna Kray på exakt samma sätt. Han injicerade modefotografit med energin från ett The Kinks-riff – resultatet blev några av 1900-talets mest ikoniska porträttbilder. Det är på The PhotoGallery i Halmstad som David Bailey ställer ut från och med i juni, för första gången i Sverige på 20 år.

David Bailey gjorde sig känd på sextiotalet för sina studiobilder i svartvitt med höga kontraster mellan ljusa valörer och hög svärta. Han anställdes på brittiska Vogue som 22-åring och gjorde sig snabbt ett namn med porträtt på namn som Twiggy, Rolling Stones och Michael Caine.

Bailey kom att bli hovfotograf åt sextiotalets mest glittrande rockstjärnor och fotograferade alla värda namnet under det så våldsamt svängande sextiotalet. Så till den grad att Bailey själv blev något av en rockstjärna. Mick Jagger var best man på hans bröllop och huvudkaraktären i Michelangelo Antonionis klassiska sextiotalsrulle Blow-up baserades på Bailey.

David Baileys sommarutställning öppnar den 11 juni.

Foto: David Bailey, 1976.
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-05-09 10:39