Lista: 10 dokumentärer som alla borde ha sett

Livet är för kort för korkade filmmanus och sinnesslätt slentrian-zappande. King listar dokumentärerna som alla behöver se någon gång.

Marlon Appelgren  |  Publicerad 2018-09-06 11:11  |  Lästid: 4 minuter

1. Blackfish (2013)

Den här dokumentären berättar den tragiska historien om en späckhuggare i fångenskap, och hans mänskliga dödsoffer i den gigantiska nöjesparken SeaWorld i Florida. ”Blackfish” är full av känsliga bilder på lidande späckhuggare – men den borde vara i toppen på din titta-lista ändå. Att se den är ett sorgligt och jobbigt måste.

2. The Wolfpack (2015)

Sex bröder och deras yngre syster växer upp i en trång lägenhet i Lower East Side på Manhattan tillsammans med sin pappa. Under hela uppväxten blir de hemskolade och får aldrig lämna lägenheten för världen utanför. Något som leder till allvarligt saknade sociala färdigheter hos barnen. Pojkarna lär sig navigera i det okända samhället utanför genom att titta på och härma scener från sina favoritfilmer. 

3. Ikaros (2017)

I denna Oscarsbelönade stordokumentär snubblar en amerikansk cyklist över en dopingskandal som avslöjas tack vare en rysk veteskapsman. Denna man visar sig inte bara vara en oerhört framgångsrik och karismatisk vetenskapsman, utan även Rysslands mest efterlysta visselblåsare. ”Ikaros” var kanske den allra största dokumentär-snackisen förra året och är inget annat än ett måste i alla kategorier. 

4. Virunga (2014)

”Virunga” är den sanna och Oscarsbelönade berättelsen om några skogsvårdare i Afrika som riskerar sina liv för att rädda en av Afrikas mest hotade nationalparker i Kongo-Kinshasa, och inte minst gorillorna som lever i området. 

5. The Look of Silence (2014)

År 2012 släppte Joshua Oppenheimer sin surrealistiska och känslomässigt brutala dokumentär ”The Act of Killing”. Filmen gav röst till olika förövare av politiska massmord under 60-talet. ”The Look of Silence” är Oppenheimers uppföljare som fokuserar på mördarnas offer. I hjärtskärande intervjuer med offrens familjer får vi en intim inblick i hur det är att leva med rädsla för att en hemsk historia ska upprepas.

6. Wild Wild Country (2018)

I den här dokumentärserien från Netflix får vi följa den legendariska Bhagwanrörelsen som lockade till sig tiotusentals anhängare från hela världen, bland annat Ted Gärdestad under 80-talet. Allt börjar med en fredlig och kärleksfrämjande grupp personer i Indien under 1970-talet. Några människor som är övertygade om att deras guru Bhagwan Shree Rajneesh, även kallad Osho, kommer bilda det optimala samhället åt dem. Det blir dock inte som någon hade tänkt sig, och allt slutar istället med våld och svek.

7. Making A Murderer (2015)

I den här verklighetsthrillern som filmades i över 10 år får vi följa Steven Avery, en medelåldersman från Wisconsin i USA, som frias från ett fruktansvärt brott efter ett DNA-prov. Det dröjer dock inte länge förrän han ska komma att bli misstänkt för ett nytt hemskt brott i samband med att han avslöjar poliskorruption under en utredning. 

8. Planet Earth (2006)

Den här banbrytande storproduktionen med legender som David Attenborough i spetsen filmades under fem år och blev sedan belönad med fyra Emmys, bland annat för att vara den bästa dokumentärserien. ”Planet Earth” är dokumentärserien som tar tittaren hela vägen från expeditioner högt upp på Himalayas bergstoppar till den djupaste platsen i världen – Marianergraven.

9. Dope (2018)

När det kommer till skildringen av den mycket dolda drogvärlden ser man sällan ett verk från flera olika perspektiv. ”Dope” är serien som filmas ur langarnas, droganvändarnas och polisernas synvinkel. Det gör den därför till en dokumentär som på ett unikt sätt målar upp en äkta men problematisk bild av hur kriget mot droger ser ut i världen.

10. Man On Wire (2008)

”Man on Wire” handlar om den minst sagt våghalsiga Philippe Petit, som i augusti 1974 balanserade på en järntråd mellan de två tornen i World Trade Center i New York. Och nej, självklart är det inte den bästa dokumentärfilmen för höjdrädda personer.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-05-20 17:47