”Lova lågt, leverera högt” – succé-vd:n Christian Frickes 10 bästa karriärtips

Bokadirekt är den populära bokningssajten för hälsa och skönhet. 2019 köptes plattformen upp av söktjänsten Hitta.se för hela 200 miljoner kronor. King bad företagets vd Christian Fricke ge sina bästa karriärråd.

Kristofer Steneberg  |  Publicerad 2021-11-02 18:57  |  Lästid: 2 minuter

Ta chansen

Initiativtagaren till Bokadirekt slutade efter nio månader som vd och jag var den enda under 40 år i styrelsen. Jag fick frågan om jag kunde ta det uppdraget bara som en övergångslösning. Det var 13 år sedan och jag är fortfarande kvar.

Skapa en känsla av ansvar 

Jan Stenbeck sa en gång till chefen på ett av sina bolag: ”Det här är inte dina pengar, det är mina och min mammas pengar. Men du ska låtsas att det är dina pengar.” Jag tror på att alla i vårt bolag känner det ansvaret och också får något för det. På Ica finns incitament, medan Coop har anställda utan några direkta incitament. Det blir inte samma känsla av ansvar.

Gör incitamenten enkla 

Att koppla incitament till saker som är bra för företaget låter enkelt men är svårare i praktiken. Dela upp dem på kort och lång sikt. Delägande på längre sikt, bonus på kortare. Vi försöker skapa ännu mer specifika incitament. Ett -problem vi hade var att kunderna inte länkade in till oss. Jag satte in en liten provision på kundtjänst som betydde att man som anställd fick en liten bonus om kunden lade in sin länk. Det blev en tävling som blev en naturlig del i jobbet, och det blev bra för alla.

Hitta nya sätt att sälja 

Det är tuffa tider för säljet. Vem pratar i telefon i dag? Det blir pitchar på e-post, ditt attention span blir kort när du kontaktas av en säljare du inte tidigare haft kontakt med. Jag kan rekommendera att spela in en liten filmsnutt som läggs med i mejlet. Det har funkat fint för oss.  

Var försiktig med powerpoints 

Så fort du visar upp något på en skärm dras blickarna dit. Och om du dessutom läser samma sak som står i din presentation innantill så tappar folk intresset. Försök jobba med rubriker för att bibehålla intresset. 

Exit är inget förbjudet mål 

Jag tycker inte att det är fel att ha som mål att bolaget ska bli uppköpt. En duktig entreprenör kan växa och fortsätta ta in pengar. Men du behöver vara din egen herre. Undvik att hamna för mycket i klorna på investerarna. Vid varje nyemission sätts ett nytt värde på bolaget. Det ska du leva upp till.

Lova lågt, leverera högt  

Den som målar upp en bild av att det här projektet kommer att bli guld och gröna skogar har svårt att nå ribban. Då kan besvikelsen komma trots att det blev ganska bra.

Kombinera lust med krav 

Varannan vecka är jag motiverad men varannan vecka är min insats mer prestationsdriven. Jag tror att det behövs en kombination av de två för att fungera.  

Rätt människor tar tid 

Vi är ute efter duktiga utvecklare inom fält där konkurrensen om de bästa är stenhård. Jag investerar i employer branding och försöker skapa en arbetsplats där folk vill jobba. Både när det gäller ledarskap, stämning och materiellt. Det tar tid men är värt det.  

Formulera strategin kortfattat

Vi vill bli för skönhet och hälsa vad Blocket är för köp och sälj eller Hemnet för att hitta ett hem. Krångla inte till det. Jag brukar tänka på när USA och Sovjet kapprustade om månen. USA lade miljoner på att utveckla en bläckpenna som kunde skriva i tyngdlöshet. Sovjet skickade med blyertspennor.  

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-11-02 19:09