10 x Bälten

När man tänker på de manliga accessoarerna är det ofta slipsen, näsduken, klockan eller glasögonen som hamnar i fokus. En accessoar som är minst lika viktig för helheten i en klädsel är bältet. Ett sätt att plocka upp nyanser från skor och klockarmband eller för att på att subtilt och avslappnad sätt avdramatisera kostymen.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-07-21 09:35  |  Lästid: 3 minuter
10 x Bälten

Att bära svart bälte till bruna skor och tvärtom har länge setts som en klassisk stilmiss och även om det inte behöver vara några problem med kombinationen av svart och brunt rent estetiskt så finns det en poäng i att inte mixa dem i en och samma klädsel. Det svarta respresenterar vanligtvis en mer formell klädsel och det bruna en något mer avslappnad. Att blanda dem kan ibland bidra till väl stor kontrast. Att man däremot skulle behöva matcha sko, armband och bälte exakt eller köpa produkterna från samma tillverkare är dumheter. Precis som att matcha näsduken exakt efter slipsen riskerar det snarare att uppfattas som sökt eller brist på fantasti. Brunt skinn har i regel så många nyanser i sig att det ser väldigt bra ut även om bälte, sko och armband är i tre olika toner. Det viktigaste här är att nyanserna ser bra ut tillsammans och harmoniserar med resten av klädseln. Har man t ex gröna skor blir det ofta bättre att inte försöka matcha utan istället hitta ett bälte i en helt annan nyans som fortfarande fungerar tillsammans med resten av plaggen. 

Vi rekommenderar alla att ha minst tre olika bälten. Ett svart relativt smalt runt 4cm i kalvskinn för formellare stunder. Ett i mellanbrunt, burgundy eller ljusbrunt beroende på vad som passar ens garderob bäst samt ett i mocka eller flätat nylon. 

Det sistnämnda fungerar inte helt olikt en virkad slips och kanske inte är att rekommendera till de mest formella kostymerna men ett utmärkt sätt att avdramatisera helheten. I färgväg finns här klassiska toner som vinrött, buteljgrönt eller marinblått om man inte vill brunt även här. 


Vi har valt ut 10 bälten som vi tycker fyller en naturlig plats i den manliga garderoben.

 

Loake 1880

10 x Bälten
Klassiskt svart bälte från brittiska skotillverkaren Loake.

Carmina


10 x Bälten
Ett svart bälte i cordovanskinn ser vid första anblicken ut som ett vanligt bälte i kalv men är ett extremt slitstarkt skinn man kan ha resten av livet.

 

John Lobb

10 x Bälten
Bälte i så kallad Museum Calf från John Lobb. Den flammiga effekten uppstår då man färgar in det fuktiga skinnet redan i garvningsprocessen.

 

Berluti


10 x Bälten
Berluti är kända för sin avancerade finish och på ett bälte gör det att man kan matcha det med flera nyanser av brunt i form av skor eller armband.

 

Berg & Berg

10 x Bälten
Ett mörkbrunt bälte passar väldigt bra till exempelvis den blå kostymen.

 

Duret


10 x Bälten
Ljusbrunt bälte med prägling från franska läderspecialisten Duret. (även översta bilden)

 

Crockett & Jones

10 x Bälten
Ett flätat bälte i brunt skinn ger lite ledigare känsla och struktur.

 

Oscar Jacobson


10 x Bälten
Mörkbrunt mockabälte från svenska Oscar Jacobson.

 

Rose & Born

10 x Bälten
Flätat bälte i Snuff suede från Rose & Born.

 

Anderson´s


10 x Bälten
Flätat bälte i nylon från italienska Anderson´s som är en av de största inom området.
Dela på Facebook
Tweeta