10 x Buttondownskjortor

Idag skall vi titta närmare på den typ av skjorta jag förmodligen bär mest av alla i garderoben. Det rör sig om den klassiska buttondownskjortan som i rätt utförande kan komplettera allt mellan badskjorts och businesskostym. Vi har valt ut 10 favoriter i lite olika prisklass som känns extra intressanta för våren.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2016-05-11 10:41  |  Lästid: 3 minuter
10 x Buttondownskjortor

Buttondownskjortan är självklart ingen nyhet för stilintresserade män. Kragen sägs ha uppstått (som så mycket annat) av praktiska skäl. Det skall varit Brooks Brothers som var först lanserade kragen 1896 som ett alternativ för hästpolospelare vars skjortsnibbar riskerade att fladdra i ansiktet när de red. Genom att fästa kragsnibbarna med två knappar löste man detta problem och skjortorna blev snabbt populära även utanför sporten. Av denna anledning kallas ibland kragen för Polo Collar internationellt. 

Modellen är även starkt förknippad med IVY och preppystilen som var otroligt populär i USA under 1950- och 60-talet. Idag har buttondownkragen en rekordstark uppskattning och vi ser allt fler aktörer som erbjuder generösa lite större kragar som tidigare varit främst förknippat med italienska producenter. Fördelen med dessa är att man med gott resultat kan bära buttondownskjortan tillsammans med slips. 

Färg- och materialmässigt skall man såklart utgå från sin egen smak och personlighet men då buttondownskjortan anses vara något mer informell än modeller med cutaway-krage föredrar vi den i lediga kvaliteter som oxford, pinpoint och linne. Färgmässigt kan det låta trist men vit och ljusblått fungerar på nästan alla män och vill man krydda med mer färg kan rosa, aprikos, mintgrön eller lavendel vara fint. 


Vi har valt ut 10 alternativ vi tycker lite extra mycket om i vårens utbud. 

Ascot Chang for The Armoury

 

10 x Buttondownskjortor
En vit linneskjorta med generös krage är perfekt för sommarhalvåret. Här från Ascot Chang i ett specialutförande för butiken The Armoury.

 


Miler Menswear

 

10 x Buttondownskjortor
Miler lanserade nyligen en ny buttondownkrage med rejält tilltagen storlek för väldigt överkomligt pris.

 

Kamakura Shirts


 

10 x Buttondownskjortor
Japanska Kamakura är ett annat prisvärt alternativ. Här i en lavendel och vitrandig oxfordkvalitet.

 

Mazzarelli x Gabucci

 


10 x Buttondownskjortor
En mörkblå linneskjorta från italienska Mazzarelli tillsammans med butiken Gabucci i Stockholm.

 

Fray

 

10 x Buttondownskjortor
Några av världens exklusivaste skjortor kommer från italienska Fray som gjort sig kända för stora närmast 70-talsinspirerade kragar.

 


Brooks Brothers

 

10 x Buttondownskjortor
Det vore ju tjänstefel att inte ha med originalet i en artikel om buttondownskjortan. Här i lila från Brooks Brothers lite smalare passform Milano.

 

Emanuele Maffeis


 

10 x Buttondownskjortor
Blå skjorta med vit rand från Emanuel Maffeis.

 

Liverano & Liverano

 


10 x Buttondownskjortor
Modellen i klassiskt oxfordtyg från italienska Liverano & Liverano.

 

Avino

 

10 x Buttondownskjortor
Rosa skjorta från Avino.

 


Drake´s

 

10 x Buttondownskjortor
Bengalrandig oxford från Drake´s producerad i Somerset, England.

Översta bilden - George Francis Frazier Jr. i buttondownskjorta och slips 1974.

Dela på Facebook
Tweeta