10 x Buttondownskjortor

Är det någon skjortmodell som verkligen gjort comeback de senaste 3-4 åren så är det buttondownskjortan. Med ett ursprung i Polo-spelandet där knapparna skulle hålla kragen från att blåsa upp i ansiktet på spelarna när de red i hög fart är den idag ett självklart val för stilintresserade män. Vi ger er 10 favoriter ur säsongens utbud.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2017-01-17 08:57  |  Lästid: 3 minuter
10 x Buttondownskjortor

När det kommer till buttondownskjortor så är det enligt oss en modell som gör sig allra bäst i lediga, alternativ semi-formella sammanhang. I ett lite grövre tyg som oxford eller pinpoint passar modellen perfekt under en rundnackad kashmirtröja till ett par jeans eller flanellbyxor och vill man klä upp den är det bara att slänga på en tweedkavaj. 

Att bära buttondownskjorta tillsammans med slips har varit en omdiskuterad detalj som delar stilentusiaster i två läger. Vissa anser fortfarande att den ej skall bäras med slips då den är för informell medan andra menar på att det är fullt korrekt. 

Vi tycker personligen att en klassisk cut away-krage är det allra snyggaste till slips men har man en buttondownskjorta med mer tilltagen krage och en semi-formell klädsel i övrigt så fungerar det alldeles utmärkt. 


Materialmässigt är lite grövre kvaliteter helt klart att föredra framför riktigt tunna poplintyger då dessa kan ge väl stor kontrast till modellen och passar bättre till formella skjortor. I färgväg är det högst personligt och bäst att utgå från sin egen garderob men vi har stor kärlek till vita och ljusblå skjortor som går till väldigt mycket i basgarderoben. Även färger som persiko, ljusgult, mintgrönt och rosa kan vara intressanta alternativ. 

 

Gitman Vintage

10 x Buttondownskjortor
Ledig, rutig flanellskjorta från amerikanska Gitman Vintage.

Morris Heritage


10 x Buttondownskjortor
Skjorta från svenska Morris Heritage med Donegalmönster.

Fray

10 x Buttondownskjortor
Några av branschens finaste skjortor kommer från italienska Fray. Här med tilltagen krage som tillåter bärandet av slips.

100 Hands for Viola Milano

10 x Buttondownskjortor
Denimskjorta av högsta hantverksnivå från 100 Hands åt Viola Milano.

Cesare Attolini

10 x Buttondownskjortor
Microrutig buttondownskjorta från neapolitanska Cesare Attolini.

Eton


10 x Buttondownskjortor
En ljusbrun eller sandfärgad linneskjorta inför vår och sommaren. Perfekt till ljusa jeans eller under en sommarkavaj.

Drake´s London

10 x Buttondownskjortor
Ljusblårandig buttondownskjorta i oxfordtyg är en riktig klassiker. Här från brittiska Drake´s.

Last & Lapel

10 x Buttondownskjortor
En chambrayskjorta med tilltagen krage från koreanska Last & Lapel.

Mazzarelli for Gabucci

10 x Buttondownskjortor
Buttondown med tilltagen krage från italienska Mazzarelli för Gabucci. (Även översta bilden)

Kamakura


10 x Buttondownskjortor
Japanska Kamakura gör riktigt prisvärda skjortor med fin buttondownkrage. Här i en randig version med mättad orange ton.
Dela på Facebook
Tweeta