10 x Höstkavajer

Idag tänkte vi fokusera på en av den manliga garderobens hörnstenar, nämligen höstkavajen. Vi summerar vad man bör tänka på när den skall inhandlas, vilka färger som är lättast att matcha samt vilka material som är specifikt förknippade med säsongen.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2017-09-12 09:28  |  Lästid: 3 minuter
10 x Höstkavajer

Vi har valt att fokusera främst på kavajer med en tydlig säsongsanknytning i dagens inlägg. Självklart kan man fortfarande bära tunna ullkavajer i 4 season-kvaliteter men vi anser att det är minst lika viktigt med inspiration i dessa inlägg som konkreta tips. Vi själva föredrar just när plaggen får vara tydligt säsongsanpassade, oavsett om det innebär linne och bomull för våren eller tweed och flanell för hösten. 

Det känns på något sätt mer inspirerande när temperaturen sjunker att plocka fram en kavaj som legat i förvaring över sommaren och man nästan glömt hur mycket man uppskattade. Det blir en nytändning klädmässigt även om man inte nödvändigtvis uppdaterar färgskalan. 

Det finns såklart fördelar med plagg som fungerar över 3-4 säsonger men har man byggt upp en bas av plagg så rekommenderar vi att man tittar mer säsongsbetonat. 


Vad karaktäriserar då en höstkavaj? 

Först och främst är den självklart varmare. Istället för linne, bomull och silke tittar vi på flanell, tweed, lammull och kashmir. För ett optimalt fall är en vikt över 350-400gr/m inte alls fel även om lättare flaneller runt 300gr/m har en fördel i uppvärmda kontor dagtid. 

Konstruktionsmässigt skiljer sig inte vår syn nämnvärt mellan höst och vår. Gillar man okonstruerade kavajer med mjuka axlar för ett avslappnat men fortfarande elegant intryck så kommer höstens tyger passa minst lika bra. Vad som däremot kan rekommenderas är helfodrade kavajer då detta minskar friktionen mot skjorta och byxa och gör att kavajen faller snyggare över rygg och höfter. Då man inte är ute efter maximal svalka likt en sommarkavaj finns det egentligen ingen nackdel att välja helfodrat. 

Färgmässigt då?


Här är vi själva barnsligt förtjusta i de jordiga färger man finner i naturen för säsongen. Kavajer i toner av brunt, grönt, grått, beige och kanske mättad orange är alla utmärkta val till mellangrå flanellbyxor eller råjeans. Tänk på att det främst är strukturen i kavajens tyg som sätter tonen för formaliteten så om man vill ha en kavaj till exempelvis jeans är en grövre textur och tydligt mönster absolut att rekommendera. 

Vi har valt ut 10 modeller för hösten i olika färger och prisklasser. 

Massimo Piombo

10 x Höstkavajer
Fiskbensmönstrad brun kavaj från Massimo Piombo.

 


Morris Heritage

10 x Höstkavajer
Grå kavaj i ullblandning med tydlig textur från Morris premiumlinje Heritage.

 

Orazio Luciano

10 x Höstkavajer
Brun Hopsack-kavaj i ull/kashmir från neapolitanska premiumtillverkaren Orazio Luciano.

 


Suitsupply

10 x Höstkavajer
Ljusgrå kavaj i kamelhår med windowpane-ruta från Suitsupply.

 

Oger RED

10 x Höstkavajer
Prisvärd kavaj från Ogers egna linje RED i en ljusbrunt Pied de Poule- eller hundtandsmönster.

 


G.abo

10 x Höstkavajer
Grön höstkavaj från italienska Gabo med överruta i beige och brunt.

 

Ring Jacket for The Armoury

10 x Höstkavajer
Ljusbrun kavaj i 100% kashmir från Ring Jacket för The Armoury.

 


Thom Sweeney

10 x Höstkavajer
En kavaj i blå Hopsack är egentligen inget typiskt höstval men har en mångsidighet som gör den bärbar mer eller mindre året om.

 

Caruso

10 x Höstkavajer
Kavaj i mörkgrön flanell från Caruso.

 


Lardini

10 x Höstkavajer
Fantastiskt fin Gunclub-check från Lardini.

 

Översta bilden - B&Tailor

 


Dela på Facebook
Tweeta