10 x klassiska kostymskor

Idag skall vi tipsa om skor som vi tycker varje stilintresserad man åtminstone bör ha ett par av. Vi pratar om klassiska skor till kostymen och vi har valt ut våra 10 favoriter i lite olika prisklasser.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2016-12-07 14:12  |  Lästid: 4 minuter
10 x klassiska kostymskor

Det här med kostymskor är inte ett självklart begrepp. För vissa är allt annat än ett par släta, svarta oxfords helt otänkbart till en kostym medan andra gärna bryter upp de formella normerna med något ledigare. 

Vår syn ligger väl någonstans däremellan då vi älskar hur elegant en formell svart oxford kan vara till mörk kostym men samtidigt finns det mängder med stunder och kostymer som gör sig utmärkt med något ledigare skor. 

Det finns några tips och råd som vi själva brukar ha i åtanke när man skall kombinera skor med kostym och det är följande:


1. Välj en sko som är mörkare eller i samma ton som kostymen. Den behöver inte nödvändigtvis vara svart men undvik att matcha ljusa skor till mörk kostym då dessa tenderar att ta väl stort fokus från helheten. Väljer man en ljusare kostym öppnar det således för ett ljusare val av sko. 

2. Välj en sko vars textur ligger i linje med kostymens. En grövre flanell- eller tweedkostym går utmärkt att bära med en brun mocka- eler grainsko men en mörk kostym i tunn borstad ull är ofta klart bättre tillsammans med en sko i slätt kalvskinn. 

3. Anpassa läst, sula och modell efter situation. Istället för att bry sig om skon råkar vara en oxford eller derby bör man fokusera på hur den uppfattas i sin helhet. En elegant svart derby utan broguemönster och tunn lädersula kommer fortfarande vara mer lämplig till kostym än en klumpig oxford med broguemönster och Dainitesula. 

 


Saint Crispin´s

10 x klassiska kostymskor
Svarta quarter brogues från Saint Crispin´s är ett utmärkt val till kostym.

 

Edward Green

10 x klassiska kostymskor
Ett par klassiska oxfords i modellen "Chelsea" från Edward Green. Här med en praktisk tunn R1-sula i gummi som fortfarande ser väldigt elegant ut i profil. En mörkbrun oxford kan vara ett perfekt val till en mellangrå eller blå kostym till vardags på kontoret eller till en ljusare sommarsvid.

 


John Lobb

10 x klassiska kostymskor
Modellen "City" från John Lobb är mer eller mindre definitionen på en klassisk kostymsko. En rund, elegant och tidlös läst, tunn lädersula och svart kalvskinn av hög kvalitet.

 

Gaziano & Girling

10 x klassiska kostymskor
En modell som verkligen kan dela folk i två läger är så kallade "Lazyman´s". Det är en blandning av en traditionell oxford och en loafer med elastiska sidor som gör den mycket praktisk att ta av och på. Jag älskar modellen och i en mörk nyans bär jag den utan problem till en kostym.

 


Crockett & Jones

10 x klassiska kostymskor
En så kallad "Wholecut" är en sko i ett stycke skinn vilket ger ett strömlinjeformat intryck och passar perfekt till mörk kostym. Här från Crockett & Jones i modellen Alex.

 

Carmina

10 x klassiska kostymskor
Cordovanskinn är kanske främst förknippat med ledigare och grövre modeller men fungerar förvånansvärt bra även i eleganta oxfords. Skinnet är lätt att putsa upp till hög glans och den djupt vinröda tonen passar väldigt bra till exempelvis marinblå och grafitgrå kostymer.

 


Vass

10 x klassiska kostymskor
Austerity Brogues från ungerska Vass. En modell som är en slät oxford men med lite mer unikt mönster än klassiska cap toes. Här i rödbrunt skinn som passar utmärkt till ledigare kostymer.

 

Yohei Fukuda

10 x klassiska kostymskor
Wingtips är kanske aningen mer perforerade än de mest formella kostymskorna men i ett elegant utförande med smalt skuren sulkant och mörk nyans tycker jag de passar perfekt. Här från japanska Yohei Fukuda.

 


Hiro Yanagimachi

10 x klassiska kostymskor
Svarta Austerity Brogues eller "Blind Brogues" som Hiro Yanagimachi kallar dem. (även översta bilden.

 

Carlos Santos

10 x klassiska kostymskor
Ett par eleganta quarter brogues från Carlos Santos i nyansen Guimaraes som ger en djup mörkbrun färg. En sko som kan bäras till relativt mörka kostymer i mer semi-formella sammanhang.
Dela på Facebook
Tweeta