10 x Vårkostymer

Idag är det dags att titta närmare på utbudet av vårens kostymer. Det kan röra sig om en kommande student, en examen eller kanske ett sommarbröllop som kräver ny kostym. Vi har valt ut våra 10 favoriter för säsongen i flera olika prisklasser.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2016-04-26 08:04  |  Lästid: 4 minuter
10 x Vårkostymer

Det är få saker som känns lika fräscht som en vår- eller sommarkostym. Ofta i ett tunnare ull, linne eller bomull och ljusare nyans. Om man bortser från de blå och grå ullkostymer i four season-kvaliteter man bär året om kännetecknas vårkostymerna framför allt av egenskaper som skall hålla ner bärarens kroppstemperatur. 

Linne anses ofta vara det svalaste alternativet och särskilt i ljusa toner. Nackdelen här är väl möjligtvis att materialet har en tendens att strynkla kraftigt vilket kan vara väldigt charmigt men helt klart drar ner formaliteten. Bomull är ett annat typiskt material för säsongen som i min mening den kanske mest lättburna kostymen i garderoben pga sin lediga karaktär. Dock är bomull relativt kompakt vävt vilket gör kostymer i detta material relativt varma.

Normalt sett är de formella kraven något lägre under just sommarhalvåret och står det ”Kavaj” på inbjudan till ett sommarbröllop kan man med gott samvete bära en ljusare kostym medan man under höst och vinter kanske gör bäst i att välja ett mörkare alternativ.


Är man ändå ute efter en mer formell kostym för sommarhalvåret är ullkostymer för tropiskt klimat något jag verkligen rekommenderar. Det kan vara en så kallad Fresco som är en lite lösare vävd ullkvalitet med hög twist vilket gör den både motståndskraftig mot skrynklor och väldigt sval. 

 

MP Massimo Piombo

 


10 x Vårkostymer
Olivgrön kostym från Massimo Piombo. Just olivgrönt tycker jag passar extremt bra till just bomullskostymer som i naturen är något ledigare.

 

Morris Heritage

 

10 x Vårkostymer
Khakifärgad kostym från Morris topplinje Heritage i en väv av bomull och linne från italienska Angelico. Ett utmärkt alternativ för en sommarfest eller ledigare bröllopskostym.

 


Orazio Luciano

 

10 x Vårkostymer
Neapolitanska Orazio Luciano erbjuder för våren den här fantastiska dubbelknäppta kostymen i indigoblå bomull.

 

Suitsupply


 

10 x Vårkostymer
En tobaksbrun linnekostym är för mig en av de absolut trevligaste kostymerna för sommaren. Perfekt till vit eller blå skjorta och kan relativt enkelt brytas upp i uddakavaj och byxa.

 

Gaiola Napoli

 


10 x Vårkostymer
Flanell är något man normalt förknippar med hösten men den här tunna kvaliteten i "napoliblått" är perfekt även för våren. Här från prisvärda italienaren Gaiola Napoli.

 

Cesare Attolini

 

10 x Vårkostymer
Extravagant lyx från neapolitanska Cesare Attolini. En sandfärgad så kallad "tropical wool" som är specifikt framtagen för att hålla bäraren sval under de varmaste sommarmånaderna.

 


Eidos Napoli

 

10 x Vårkostymer
En kostym i Solaro som kännetecknas av den röda baksidan på tyget som till viss del lyser igenom på tygets framsida. Detta skall hjälpa att reflektera solens strålar och har därför blivit ett klassiskt inslag i framför allt den italienska sommargarderoben.

 

Canali


 

10 x Vårkostymer
En ljus sommarkostym i sval ull är det perfekta festplagget för säsongen. Här ifrån italienska Canali.

 

Ring Jacket

 


10 x Vårkostymer
Om man är i behov av en mer formell mörk kostym även under sommaren är den här modellen i "Tropical 4-ply" från Ring Jacket framtagen för The Armoury ett utmärkt alternativ som kan följa med även in på hösten. Ring Jacket är också en av de tillverkare jag anser erbjuder mest kostym för pengarna och en bra balans mellan hand- och maskinsytt.

 

Oscar Jacobson

 

10 x Vårkostymer
En benvit kostym är kanske inte det lättaste men skall man ha det skall man i min mening gå all in och köra dubbelknäppt. Oscar Jacobson har givit modellen Erik en mjuk axel, kortare silhuett och breda slag.
Dela på Facebook
Tweeta