100 Hands på Sverigeturné – Besöker Malmö, Göteborg och Stockholm

Några av mina absoluta favoritskjortor i garderoben kommer från 100 Hands. Det är ett i sammanhanget ungt företag med ca 5 år på nacken men som redan etablerat sig som en av världens absolut främsta skjortmakare. I veckan besöker de tre av Sveriges största städer för trunk shows.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-04-24 05:54  |  Lästid: 3 minuter
100 Hands på Sverigeturné - Besöker Malmö, Göteborg och Stockholm

100 Hands har man kunnat läsa om tidigare här på Manolo. Det är ett holländskt företag med produktion i Indien som specialiserar sig på att göra branschens kanske mest hantverksmässiga skjortor. 

Skjortorna präglas av en handsömnadsnivå som få om ens någon annan aktör på marknaden kan matcha. Företagets premiumlinje Gold Line innehåller inte mindre än 36 moment sydda helt för hand inkl. såväl funktionella delar så som ärmisättning och tillskärning som estetiska likt knapphål, handrullad fåll i skjortans nederdel samt prickstickning längs kragslå. 

Att skjortorna produceras i Indien har varit den del som väckt flest frågor men grundarna Akshat och Varvara är väldigt öppna med hur och varför man producerar i där. Indien har en rik tradition av handbrodering och har genom historien ansetts vara världsledande på området. Självklart är kostnaden för att producera en så pass tidskrävande och handsydd skjorta lägre i Indien än t ex Italien eller ännu mer Sverige men enligt företaget så betalar man markant högre löner än vad som är norm inom regionen och erbjuder pensioner och sjukförsäkring till hela den anställdas familj. Detta handlar till stor del om att kunna säkerställa att de främsta skräddarna och sömmerskorna stannar inom företaget. 


 

100 Hands på Sverigeturné - Besöker Malmö, Göteborg och Stockholm
Akshat och Varvara från 100 Hands.

Skjortorna är med det sagt inte billiga. Gold line som är företagets spjutspetsprodukt kostar från ca 3 400 kr RTW och ytterligare lite mer som MTM eller Bespoke vilket erbjuds via företagets trunk shows. Man har även sin Black Line med något färre handsydda detaljer från ca 2 400 kr. 

Jag kan samtidigt säga att även om priset är högt så skulle det vara närmare det dubbla för motsvarande tyg och hantverksnivå om de producerades i Italien (Kiton ligger exempelvis på en liknande nivå rent hantverksmässigt). Sen känner kanske långt ifrån alla att den mängden handsömnad (och priset det betingar) är nödvändigt. I mitt fall har 100 Hands varit de skjortor inom MTM och Bespoke som haft klart bäst passform och helhetsresultat.

Företaget har redan påbörjat sin Sverigeturné av Trunk Shows och är idag hos Engelska Herr i Malmö, imorgon (25/4) hos Linnégatan 2 i Göteborg samt hos Lund & Lund i Stockholm under fredag och lördag. 


 

100 Hands på Sverigeturné - Besöker Malmö, Göteborg och Stockholm
Ett exempel på det extremt fina hantverket bakom företagets skjortor där man i Gold Line broderar knapphålen för en så fin och perfekt handsömnad som möjligt.
100 Hands på Sverigeturné - Besöker Malmö, Göteborg och Stockholm
Härlig denimskjorta med generös buttondownkrage.
100 Hands på Sverigeturné - Besöker Malmö, Göteborg och Stockholm
Företagets one piece-krage,
100 Hands på Sverigeturné - Besöker Malmö, Göteborg och Stockholm
Sen en tid tillbaka erbjuder man även skjortjackor med samma fina hantverksnivå.
Dela på Facebook
Tweeta