2016 års bästa (och sämsta) klocknyheter

2016 var ett stort år när det kommer till klockor. Vi har valt ut årets fem bästa nyheter i kategorierna: Dress, Lyxsport, Snackis, Budget och Komplikation samt vilken klocka vi tyckte var årets bottennapp.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2017-01-03 08:33  |  Lästid: 4 minuter
2016 års bästa (och sämsta) klocknyheter

Varje år visar klockindustrin upp sina nyheter på någon av de följande två mässorna: SIHH i Genéve och Baselworld i Basel. 2016 var ett år då flera klassiska modeller fyllde jämnt och av alla lanseringar på de två mässorna ovan har vi valt våra fem favoriter samt årets besvikelser.

Årets Dressklocka – Patek Philippe ref. 5170R

Vår favorit i kategorin årets dressklocka kommer från Patek Philippe och heter 5170R. Modellen har funnits med i utbudet ett par säsonger men lanserades 2016 för första gången i roséguld med svart- respektive silvertavla. Modellen är försedd med Breguet-index som var Pateks tydligaste genomgående inslag i 2016 års lanseringar. Inuti den 39.4mm stora boetten tickar Pateks manuella kronografverk CH 29-535 PS som kan ses genom glasbaksidan.


 

2016 års bästa (och sämsta) klocknyheter
Svart eller vit tavla? Bägge passar utmärkt som årets främsta dressklocka.

 

Årets LyxsportsklockaVacheron Constantin Overseas Ultra Thin

Kategorin lyxsport syftar till segmetet som Gerald Genta skapade med sin klassiker Royal Oak 1972. Det är klockor med sportig estetik, lövtunn profil och inte sällan integrerade länkar. Trots att Pateks modell Nautilus fyllde 40 år var det tveklöst Vacheron Constantin med sin hyllning till modellen "222" som gjorde årets intressantaste modell i kategorin. Producerad i begränsad upplaga, uteslutande i vitguld och med samma ikoniska baskaliber som originalet. 


 

2016 års bästa (och sämsta) klocknyheter
Vacheron Constantin Overseas Ultra Thin gör skäl för sitt namn med en höjd på endast 7.5mm.

 

Årets SnackisRolex Daytona ref. 116500LN

Det är inget snack om vilken klocka som blev årets stora snackis på Baselmässan i Mars. När Rolex ÄNTLIGEN lanserade modellen Daytona i stål med en svart keramisk krans gick entusiasterna i spinn och klockan hade ca en vecka efter lanseringen en väntelista på flera år hos många av återförsäljarna.


 

2016 års bästa (och sämsta) klocknyheter
Modellen är egentligen den samma från tidigare år men försågs nu med svart keramisk krans och svarta kronografregister. En estetik som flörtar med den legendariska referensen 6263 från 70- och 80-talet.

 

Årets BudgetSeiko Prospex SRPA21 PADI Turtle

Årets budgetklocka anser vi kommer från japanska Seiko och närmare bestämt deras Prospex-serie. Det är modellen SRPA21 som är inspirerad av företagets vintagemodeller från 1970-talet. Modellen är utvecklad tillsammans med dykorganisationen PADI vars logga man hittar på tavlan. Klockan är utvecklad av dykare, för dykare och är automatisk, vattentät till 200m och kostar i sammanhanget endast 4 800 kr.


 

2016 års bästa (och sämsta) klocknyheter
Seiko SRPA21 PADI är ett utmärkt dykarur för pengarna från en av de mest prisvärda tillverkarna i branschen.

 

Årets KomplikationAudemars Piguet Concept Supersonnerie

Okej först och främst skall vi kanske klargöra en sak. Valet av AP:s monstermodell Supersonnerie är allt annat än estetiskt. Däremot har man lyckats med bedriften att kanske producera världens genom tiderna mest avancerade Minute Repeater. Kombinationen av en av de äldsta och mest avancerade komplikationerna i ett supermodernt utförande gör det till årets intressantaste komplikationsklocka.


 

2016 års bästa (och sämsta) klocknyheter

 

Sist men inte minst...

Årets Bottennapp - Piaget Polo S


Årets största besvikelse var Piagets nylansering av modellen Polo (i tuff konkurrens med Patek Nautilus 40-årsjubileum). Originalmodellen Polo var en alldeles förträffligt trevlig modell och Piaget är tveklöst en tillverkare jag normalt håller väldigt högt i anseende.

Därför är det extra tråkigt att när man släpper modellen Polo S som är mer eller mindre en ren fusion mellan Patek Philippes modeller Nautilus och Aquanaut. Två av marknadens mest eftertraktade modeller från branschens kanske högst aktade aktör. 

Att man inspireras av andra tillverkares modeller kan hända men när det i det här fallet inte känns som något annat än ett genomskinligt försök att sko sig på populäriteten hos någon annans produkt blir det tyvärr platt fall. Man bidrar helt enkelt inte med någonting nytt eller eget. Okej att Patek Nautilus var i många avseenden lik AP:s Royal Oak när den lanserades 4 år senare men det hade också den naturliga förklaringen i att det var samma man som formgivit dem. 

Det är minst sagt synd för prisnivån är i sammanhanget väldigt bra när man tittar på tillverkaren och konkurrenternas priser. Hade man istället vågat utgå från sin egen ursprungliga Polo hade detta förmodligen kunnat bli en succé.


 

2016 års bästa (och sämsta) klocknyheter
Piaget Polo S fick under året de inofficiella smeknamnen NOT-ilus och Aqua-NOT på entusiastforum världen runt.
Dela på Facebook
Tweeta