3 vintageinspirerade nyheter i klockvärlden

I spåren av coronaviruset har alla klockbranschens mässor under 2020 ställts in men det finns fortfarande flera företag som presenterat sina nyheter digitalt.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2020-03-26 11:44  |  Lästid: 3 minuter

Den tidigare mässan SIHH som inför i år bytte namn till Watches & Wonders Geneva fokuserar främst men inte exklusivt på varumärken från lyxkonglomeratet Richemonts portfölj där vi bl a hittar IWC, Cartier, A Lange & Söhne och Jaeger LeCoultre. Den andra stora mässan som var planerad att gå av stapeln direkt efter var Baselworld som trots många avhopp senaste åren brukar presentera flera tungviktare så som Patek Philippe, Rolex och Tag Heuer. I år blev som sagt bägge dessa mässor inställda av förklarliga skäl och många varumärken har ännu inte kommunicerat hur de kommer göra med årets lanseringar. Vissa har diskuterat att man vill lansera via sociala medier medan andra har öppnat för att skjuta på nylanseringar till 2021.

En del företag har faktiskt redan lanserat årets nyheter och vi har valt ut tre stycken som sticker ut lite extra.

Audemars Piguet – [Re]master01

Förra året var en gigantisk milstolpe för Audemars Piguet då man lanserade den helt nya modellserien CODE 11:59. Även om responsen kanske var sämre än man hoppats på så vann en av versionerna pris i den prestigefyllda tävlingen GPHG som närmast kan beskrivas som klockornas Oscarsgala. I år lanserade man återigen vad som ser ut att bli starten på en modellserie som åtminstone vi tror kommer få ett väldigt varmt mottagande. Det handlar om moderna tolkningar av företagets klassiska modeller och först ut är den automatiska kronografen [Re]master01.

Audemars Piguet har en väldigt begränsad historia av klassiska kronografer vilket gjort dem väldigt eftertraktade bland samlare. Årets lansering är inspirerad av en manuell kronograf i tvåton från 1941 som 2015 såldes på auktion för närmare 3 miljoner kronor. Skillnaden mot den tidigare versionen är att man här valt att husera ett automatiskt urverk i den något förstorade boetten på 40 mm. Hantverk och kvalitet ligger som med AP i vanlig ordning på absolut högsta nivå vilket också antyds av prissättningen på 53 100 dollar. Modellen kommer säljas exklusivt via företagets egna butiker vilket ligger i linje med den strategi man visat upp senaste åren.

Audemars Piguet [Re]master01

Grand Seiko - 60th Anniversary

Ett av de absolut mest intressanta varumärkena i klockindustrin är japanska Grand Seiko. Det är giganten Seikos systervarumärke med markant högre kvalitet som enligt många kan matcha även de främsta schweiziska aktörerna. I år firar man 60-årsjubileet av den första klockan från Grand Seiko och gör därför tre hyllningsmodeller i platina, gulguld och titan. Till skillnad från tidigare hyllningsmodeller i liknande stil är dessa inte producerade i en limiterad upplaga och kommer istället vara en permanent del av utbudet. Storleken på 38 mm och den avskalade estetiken gör dem till ett utmärkt alternativ för den som vill ha högsta kvalitet men något som diskret glider under radarn. Priset ligger på $38 000 i platina, $26 000 i guld och $8 000 i titan och modellerna väntas vara tillgängliga från juni.

Modellerna SBGW257 i platina, SBGW258 i gulguld och SBGW259 i titan med blå urtavla.

Breitling - AVI Ref. 765 1953 Re-Edition

Breitling är ett av de företag med mest positiv förändring de senaste säsongerna. Stereotypa och stundtals sexistiska reklamkampanjer har bytts ut mot betydligt fräschare inslag och när det handlar om produkt har man på allvar börjat blicka bakåt mot företagets fantastiska historik. Förra året såg vi en homage till modellen Navitimer 806 från 1959 och i år följer man upp med en annan klassisk pilotklocka. AVI Co-Pilot 753 från 1953 var en tidstypisk kronograf för piloter och designen fanns även representerad hos flera tillverkare så som exempelvis Breguet. Årets modell har en boett på 41 mm med ett vintageinspirerat hesaliteglas och inuti finner man Breitlings egna manuella B09-verk. Klockan görs i stål, guld och platina med ett startpris på 87 700 kr.

Breitling AVI 753 1953 Re-Edition
Dela på Facebook
Tweeta