3 x läderspecialister du inte kände till

Nyligen skrev jag en text om Sergey, läderentusiasten som driver bältestillverkning under namnet Tightly Stitched som en hobby. Kommentarerna var många och intresset stort för läder av god kvalitet i allmänhet och bälten i synnerhet. Idag tänkte jag därför dela med mig om tre andra personliga favoriter av det lite mindre slaget som alla på sitt sätt bidrar med kvalitet och hantverkskunskap när det kommer till läder.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2017-09-21 06:44  |  Lästid: 4 minuter
3 x läderspecialister du inte kände till

Personligen är jag själv intresserad av bra läder då det är ett material som blir levande i och med att det åldras med värdighet och får en fin patina. Detta gäller alltifrån skor till bälten och väskor. 

Equus leather

När jag skrev om Tightly Stitched var det någon som tipsade om brittiska Equus. Det var mycket välförtjänt för detta företag erbjuder också bland annat handgjorda bälten i liknande läder som det jag skrev om. Equus Leather drivs av Charlie och Dawn Trevor i Durham, ute på brittiska landsbygden. Charlie har jobbat med lädervaror sedan 1995 och har en stor kunskap och yrkesskicklighet. De är själva stolta förvaltare av det brittiska arvet när det kommer till lädervaror. De är måna om att skapa produkter som ser både bra ut och som håller en livstid. Liksom i fallet med Hrothgar Stibbon nedan erbjuder de en bespoke service där man kan ha specifika önskemål både avseende storlek och design. De är transparanta med sina insatsvaror och använder bara de bästa materialen. Främst sadelläder från brittiska garveriet Sedgwick, solid mässing, nickel, silver eller rostfritt stål. De syr allt för hand och tråden är vaxad linnetråd. De har lite olika produkter i sitt sortiment men det är främst bälten som gjort dem kända.


Vid sidan om sin egen försäljning så restaurerar man vintage varor i läder. Då och då finns det även vintageprylar i läder till försäljning.

 

3 x läderspecialister du inte kände till
Bälte från Equus i naturfärgat skinn.
3 x läderspecialister du inte kände till
Vacker patina på bälte från Equus.

 

Hrothgar Stibbon


För ett tag sedan träffade jag en bekant som hade en otroligt fin portfölj i sadelläder. Den var väldigt brittisk och klassisk i designen och jag frågade vem som gjort den. Svaret blev en liten tillverkare vid namn Hrothgar Stibbon. Jag hade aldrig hört talas om detta märke och började titta lite närmare. Det jag fann var enligt mig kanske den mest prisvärda tillverkaren av framförallt portföljer som jag någonsin sett. Det så vitt jag förstår en liten enmans verksamhet som fokuserar på lädervaror så som väskor och bälten i brittiskt sadelläder av hög kvalitet. Lädret kommer från garverier i Bristol, Cheshire och Devon i första hand. Portföljerna kostar runt 400 GBP vilket i sammanhanget är riktigt bra för den produkt man köper. Det rör sig om hantverk som sker i England, av en skicklig yrkesman och där lädret är garvat på vegetabilisk och naturlig väg. Hela processen bortsett från det lim som används sker utan hjälp av kemikalier. Spillet när det kommer till läder är litet och det lilla man har skänks till välgörenhet där barn använder till i sin utbildning och att pyssla med.

 

3 x läderspecialister du inte kände till
Klassisk brittisk portfölj från Hrothgar Stibbon.
3 x läderspecialister du inte kände till
Lite ledigare modell i klassiskt ljusbrunt skinn.

 

Bulang and Sons


Bulang and Sons dyker upp i detta sammanhang som en lite udda fågel. Det är nämligen svårt att sätta fingret på just vad detta företag är. Man kan säga att det är en sorts samlingsplats för personer som gillar design och kvalitet i allmänhet och klockor i synnerhet. Grundaren Bernhard Bulang driver en egen design- och kommunikationsbyrå och har alltid haft ett intresse för både design och kvalitet. Runt 2006 fick han upp ögonen för vintageklockor och startade snart en egen blogg på temat under namnet 100 Percent Rolex.

Bulang and Sons föddes ur detta intresse och är en samlingsplats där kvalitetsklockor säljs, artiklar publiceras samt en egen webshop finns. I butiken förutom klockor som nämnts är det främst tillbehör till klockor samt lite noga utvalda designprodukter som säljs. Det är just utbudet av klockarmband i läder av mycket hög kvalitet som gör att de kvalar in i dagens text. Jag har personligen köpt ett fint armband i mjukt grainläder till min Longines och det är otroligt fint gjort. Just färgerna och de lite udda utförandena gör dem till en intressant spelare när det kommer till klockaccessorer.

 

3 x läderspecialister du inte kände till
Handsydda klockband, läderprodukter säljs tillsammans med exklusiva vintageklockor.
3 x läderspecialister du inte kände till
Klockarmband i ljusgrön mocka.
Dela på Facebook
Tweeta