5 favoriter från Kaplans Klockkvaliten

På lördag går Kaplans höstversion av Klockkvaliten av stapeln och här har auktionshuset samlat de mest eftertraktade samlarklockorna. Vi fick möjligheten att titta närmare på några av stjärnorna i auktionen och har valt ut våra favoriter i såväl den högre som lägre prisklassen.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-11-13 08:09  |  Lästid: 3 minuter
5 favoriter från Kaplans Klockkvaliten

Något som är lite extra roligt med just Kaplans Klockkvaliten är att man inte uteslutande fokuserar på de mest exklusiva eller dyraste klockorna. Istället avsätts stora delar av auktionen till enklare samlarur från mindre kända tillverkare men som har ett exceptionellt skick eller kanske lite extra trevlig provinans. 

Förr var det väldigt ovanligt att man hittade moderna klockor som fortfarande finns med i respektive tillverkares utbud men då framför allt Patek Philippe och Rolex i nuläget har en så stor efterfrågan på sina sportklockor har det utvecklats en andrahandsmarknad där priserna vida överträffar de i butik. Allt fler auktionshus har därför valt att ta med dessa modeller som inte sällan kan ha flera års väntetid hos respektive återförsäljare. 

Vi har valt ut våra personliga favoriter från auktionen som går av stapeln nu på lördag 17/11 kl. 13.00 på Biblioteksgatan 5. 


1. Omega CK 987 från 1941

En klassisk kronograf med 38 mm boett vilket var väldigt stort för perioden. Klockan som levererades till Sverige i början av 1940-talet har ett utrop på 85 000 kr men den är i skrivande stund redan uppe i 142 000 kr. 

 

5 favoriter från Kaplans Klockkvaliten
Omega CK 987 från 1941 (även översta bilden)

 


2. Universal Geneve Compax "Nina Rindt" från 1965

Universal Geneve är för många en helt okänt klocktillverkare men företaget har en fin historia och har de senaste åren exploderat i värdeökning på auktionsmarknaden. Här ser vi versionen "Nina Rindt" som med stor sannolikhet fått draghjälp av den extrema värdeutveckling som Rolex Daytona från samma period haft. Utrop är 90 000 kr. 

5 favoriter från Kaplans Klockkvaliten
Universal Geneve Compax "Nina Rindt"

 

3. IWC från 1961


Om man vill ha en snygg och elegant kostymklocka utan att betala multum är den här versionen från IWC ett utmärkt alternativ. En roséguldsboett på 36 mm med det manuella cal. 89-verket och (till samlarnas stora förtret) en renoverad urtavla. Utrop startar på 5 400 kr.

 

5 favoriter från Kaplans Klockkvaliten
Kostymklocka från IWC i roséguld från 1961.

 

4. Rolex Daytona ref. 116500LN från 2017


Precis som klockan från Patek är det här en version som fortfarande är en del av det rådande utbudet från Rolex. Dock har hysterin kring den nya Daytonan resulterat i årslånga köer hos återförsäljarna vilket gör att man intresset för dem via gråhandlare eller auktionshus gått upp väsentligt. Utrop är 120 000 kr men den är i skrivande stund uppe i 142 000 kr. 

5 favoriter från Kaplans Klockkvaliten
Rolex Daytona som har en väntlista på över 5 år hos i princip alla Rolex återförsäljare i Sverige.

 

5. Patek Philippe 5196P "Tiffany dial" från 2006

Min personliga favorit från auktionen är den här klassiska kostymklockan från Patek Philippe. Ref. 5196 är en direkt hyllning till den första versionen av Calatrava (ref. 96) men i en mer modern storlek på 37 mm. Utöver att den här versionen är i platina med arabiska index så har den vad som brukar sätta fart på samlarna, nämligen "Tiffany & Co" tryckt på tavlan. Ett inslag som endast gick att finna på några få modeller sålda via Tiffany´s. Utrop är 170 000 kr men den här kommer gå betydligt högre. 


 

5 favoriter från Kaplans Klockkvaliten
Patek Philippe Calatrava 5196P "Tiffany dial".
Dela på Facebook
Tweeta