5 klassiska kostymer för olika situationer

Kostymgarderoben kan variera kraftigt beroende på hur ens arbete eller livssituation ser ut men vi har idag valt att lyfta fram 6 modeller som vi tycker känns extra intressanta i en mans garderob. Vi har valt från avskalade affärskostymer till mer avslappnade alternativ.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-11-27 13:56  |  Lästid: 4 minuter
5 klassiska kostymer för olika situationer

Det är vissa kostymer som vi anser att alla män bör ha i sin garderob. En mörk kostym i blått eller grått av enkelknäppt utförande med spetsiga eller trubbiga slag fungerar till nästan alla formella situationer oavsett om det är bröllop eller begravning. Utöver dessa mer formella alternativ vill vi även slå ett slag för de sorters av kostymer som kanske inte fyller några formella krav men är fantastiskt snygga till såväl vardag som fest. 

Mörkblå kostym i tunn ull

Den överlägset viktigaste kostymen i den manliga garderoben. Ett alternativ som är som är smickrande mot de flesta hudtoner och övriga nyanser i garderoben. Tillsammans med en vit skjorta och diskret slips har man en kostym för de mest formella situationerna men adderar man en mörkblå polotröja har man istället en perfekt ledig look. Den mörkblå kostymen passar utmärkt till både svarta, bruna och vinröda skor men tänk på att hålla skorna mörkare eller i samma ton som byxan för en diskret känsla.


Caruso Birdseye Suit

5 klassiska kostymer för olika situationer
En enkelknäppt kostym i mörkblå ull med birdseye-mönster är perfekt som baskostym.

 

Grå kostym i flanell

Ett steg ner i formalitet är en grå flanellkostym där man utan tvekan kommer undan på de flesta kontor under höst och vintertid. Fördelen med en flanellkostym är dess matta finish och säsongsbetonade material som kan vara ett välkommet inslag utöver four season-kvaliteterna. Grå flanell går även lättare att klä ner med exempelvis mockaskor och grovstickade polotröjor då kontasten mellan de olika texturerna inte blir lika påtaglig. 


Suitsupply Havana

 

5 klassiska kostymer för olika situationer
Kostym i mellangrå flanell med utanpåliggande fickor som bidrar till en något mer informell känsla.

 

Beige kostym i manchester


Ett alternativ som är direkt informellt men fortfarande fantastiskt snyggt är kostymer i manchester. Här finns alltid risken att framstå som en övervintrad brittisk universitetsprofessor så det handlar mycket om att komibnera kostymen på rätt sätt. Här tycker vi man kan bryta upp den med olika former av stickat och gärna kombinerat med skor i mörkbrun mocka. Det är inte en kostym som fyller några formella krav men som kan passa perfekt till vardags om man har en arbetsplats utan formell klädkod.

Morris Heritage Mike Corduroy Suit

 

5 klassiska kostymer för olika situationer
Beige kostym i manchester från Morris Heritage som passar perfekt med en benvit polo eller ljusblå skjorta och mörkgrön slips.

 


Olivgrön kostym i bomull

Många ser bomullskostymer som något uteslutande för sommarhalvåret men faktum är att i lite grövre kvaliteter och mörkare nyanser fungerar de utmärkt även under hösten. En av våra favoriter är den olivgröna bomullskostymen som likt manchester har ett tydligt informellt användningsområde men också därför kan vara lättare att bära upp för många. Kombinera den med ljusblå skjorta och mockaskor i snuff suede för en snygg men avslappnad estetik.

Orazio Luciano Olive Pre-Washed Cotton Drill

 


5 klassiska kostymer för olika situationer

 

Ljusgrå kritstrecksrandig dubbelknäppt kostym

Att bära en kritstrecksrandig kostym är inte alla som är bekväma med. Associationerna till maffiafilmer och Yupies inom bank och finans är vanliga men faktum är att det fortfarande i rätt utförande är bland det mest eleganta man kan bära. Om man känner att en mörk kostym med kritstreck blir för mycket kan en ljusare version i grå flanell vara ett alternativ. Det är absolut inte den första eller andra kostym vi skulle rekommendera att man köper men ett vansinnigt snyggt alternativ som för tankarna åt Ralph Lauren eller Gianni Agnelli. 

Ralph Lauren Gregory Double Breasted Pinstripe Suit


 

5 klassiska kostymer för olika situationer
Ljusgrå "krita" från Ralph Lauren Purple Label i dubbelknäppt utförande.

Inspiration 

 

5 klassiska kostymer för olika situationer
Skräddarsydd kostym i mörkblå tunn ull från B&Tailor.
5 klassiska kostymer för olika situationer
Calvin Klein i dubbelknäppt kritstrecksrandig kostym 1987.
5 klassiska kostymer för olika situationer
Sergio Loro Piana i grå flanellkostym.
5 klassiska kostymer för olika situationer
Wes Anderson i sin karakteristiska manchesterkostym.
Dela på Facebook
Tweeta