5 klockor som förevigats på film

Idag har vi valt ut 5 klockor vars framträdande i film har givit dem en ikonstatus och burits av allt från maskerade miljardärer till avhoppande överstar.

andreas  |  Publicerad 2020-03-11 10:09  |  Lästid: 3 minuter

Klockindustrin är en av de segment som starkast lever på associationer och story telling inom sin marknadsföring. Ett effektivt sätt att uppnå detta är såklart att antingen direkt placera eller åtminstone marknadsföra klockor som medverkat i filmens värld. Inte sällan är karaktären som bär klockan någon som väcker beundran eller engagemang och drömmen om vara miljardären Thomas Crown, kanske känns aningen närmre med en Cartier Tank Cintrée eller Jaeger LeCoultre Reverso på handleden. Idag har vi summerat några av filmhistoriens mest klassiska klockor och förklarat vad som gjort dem unika.

GoldenEye, 1995 – Omega Seamaster 300M Diver

När Pierce Brosnan gjorde debut som 007 i filmen GoldenEye, 1995 var det även första gången vi såg den brittiska agenten bära Omega och närmare bestämt deras dykarklocka Seamaster 300M Diver. Klockans exponering och betydelse i filmen gav den smeknamnet ”Bondklockan” som även setts på Daniel Craig i filmen Casino Royale.

Omegas Seamaster 300M Diver fick stort utrymme när den presenterades för första gången i Goldeneye.

Batman Begins, 2005 - Jaeger LeCoultre Reverso

När Christopher Nolan presenterade sin mörkare tolkning av Batman med Christian Bale som den maskerade miljardären Bruce Wayne var valet av armbandsur väldigt intressant. Även om klockan inte får vansinnigt mycket plats i filmen så är det ett utmärkt val såväl estetiskt som filosofiskt sett till klockans konstruktion som gör att man enkelt kan rotera boetten för att dölja urtavlan. En intressant detalj är att samma modell även figurerade på Pierce Brosnans handled i nyinspelningen av klassiskern The Thomas Crown Affair.

Christian Bale som Bruce Wayne med en Reverso på handleden

Apocalypse Now, 1979 - Rolex GMT Master

I Francis Ford Coppolas episka krigsdrama ser vi Colonel Kurtz spelad av Marlon Brando med en Rolex GMT Master av referensen 1675 på handleden. Vad som gör det hela lite extra intressant är att det var Brandos privata klocka och för att den inte skulle kännas för lyxig för en avhoppad överste i Vietnams djungel valde han att avlägsna både länk och den röd/blå kransen och bära klockan på ett läderband. Klockan som medverkade i filmen såldes nyligen på auktion för $1,952,000.

Marlon Brando med sin GMT Master under inspelningen av Apocalypse Now

Le Mans, 1971 - TAG Heuer Monaco

Få, om ens någon klockmodell har haft en större filmisk koppling än TAG Heuers modell Monaco från 1969. När Steve McQueen 1971 spelade huvudrollen i racingfilmen Le Mans var det med just den här fyrkantiga klassikern på höger handled. Modellen produceras i närmast snarlikt utförande än idag och tillhör tack vare filmen en av klockhistoriens mest igenkända modeller.

Steve McQueen med Heuer Monaco i racingfilmen Le Mans

Wall Street, 1987 - Cartier Santos

De flesta minns säkert Michael Douglas citat "Greed is Good" som kapitalisten och Yuppie-erans kanske främsta stilbildare; Gordon Gekko från filmen Wall Street. I filmen bär han passande nog en Cartier Santos Galbée i helguld som kom att bli en symbol för såväl filmen som stilen.

Michael Douglas som Gordon Gekko med sin Cartier Santos i guld på handleden
Dela på Facebook
Tweeta