5 sätt att vårda dina mockaskor

Ett ämne som för skoentusiaster alltid är relevant men som kanske känns extra aktuellt inför våren är vården av mockaskor. Vi har tidigare skrivit om fördelarna med gummisulade skor och galoscher samt en utförlig skovårdsguide men inte gått djupare in på just skötseln av mocka. Det är svårt att komma ifrån att en brun sko i kalvskinn har större potential att åldras vackert än en sko i mocka men det betyder inte att mockan är ett svårskött alternativ.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2014-05-06 09:52  |  Lästid: 5 minuter

Först och främst är det skillnad på bra och mindre bra mocka precis som bra och mindre bra skinn. Dock är ofta skillnaderna mindre tydliga då man inte kan slutfinishera mockan på samma sätt som skinnet. Detta kan man välja att se som en anledning att föredra skinn framför mocka från premiumtillverkarna men även ett sätt att få väldigt mycket sko för pengarna hos de lite billigare tillverkarna. 

Oavsett om man köper ett par Edward Green eller Loake i mocka är en sak säker. Med bristande vård kommer bägge förfalla. 

Vi kommer här nedan lista 5 grundläggande saker man bör tänka på när man vårdar och sköter sina mockaskor. 


Vardaglig vård

Nyckeln till att hålla ett par mockaskor fräscha handlar mycket om den enkla vardagsvården. Vårt råd är att investera i en extra tagelborste; den typ av hästhårsborste man vanligtvis använder till sina skinnskor. Fördelen med dessa är att de är mjuka och väldigt skonsamma och ett perfekt sätt att rengöra mockan från eventuellt löst damm etc efter en dags användning. Även om skorna ser helt rena ut är det ofta kontinueligt användande där damm och smuts gror in i mockan som gör att materialet på sikt blir sunkigt. 

Fördelen med en hästhårsborste för den typen av underhåll är att den är betydligt skonsammare och sliter mindre på fibrerna än de mer klassiska mockaborstar med mässingsborst som vi kommer till senare i inlägget. Viktigt är att denna borste INTE används till skinnskor med skokräm då detta riskerar att vidarebefodra fettet från krämerna till mockan vilket inte är önskvärt.

 


 

5 sätt att vårda dina mockaskor
En stor hästhårsborste från Aquila som går att köpa på herrstil.se. De mjuka borsten borstar bort ytlig smuts och dammpartiklar på ett föredömligt vis och sliter mindre på mockan.

Lättare rengöring

Även om man borstar av sina skor med jämna mellanrum finns det såklart då och då behov av lite rengöring. En skonsam behandling som ofta fungerar väldigt bra är att koka upp vatten i en tekanna och sedan hålla skon över ångpelaren. Detta lyfter fibrerna i mockan och ger en lättare rengöring utan att skada ytan. Detta kan följas upp med att sedan lyfta fibrerna ytterligare med hjälp av en räfflad mockaborste i gummi. 

 


 

5 sätt att vårda dina mockaskor
Klassisk tekanna från Le Creuset. Det fungerar självklart bra med valfri kanna som genererar en pelare av ånga.
5 sätt att vårda dina mockaskor
Räfflade gummiborstar är ett skonsamt sätt att lyfta mockans fibrer efter rengöringen med ånga.

Är det så att skorna är i sin helhet rena men har fått en specifik fläck och man inte känner för att gå över hela skon med ångan är ett specifikt radergummi för mocka att rekommendera. Detta fungerar precis som det låter och gnuggas mot den eventuella fläcken. Detta kan vara ett utmärkt sätt att punktrengöra och minimera påfrestningen på övriga mocka. Även om ånga anses väldigt skonsamt kan kontinuelig rengöring göra att mockan tappar sin färg en aning. 

 

5 sätt att vårda dina mockaskor
Saphir Medaille D´Or Gommadin Nettoyant. Ett smidigt radergummi för fläckar på mocka.

Djupgående rengöring


Om man burit sina mockaskor under vinterhalvåret och de kommit i kontakt med t ex vägsalt, väta och smuts är det inte säkert att det räcker med en genomgång av ånga och borste. I detta fall rekommenderar vi att man väljer ett skonsamt mockashampoo som appliceras med en tillhörande borste (eller tandborste) i kombination med vatten tills det bildats ett generöst lödder över hela skon. Här handlar det om djupgående rengöring så var inte rädd för att låta skons ovandel bli helt genomblöt. Detta är att föredra för att minska risken för vattenränder. Skölj sedan av hela skon och mockashampoot under rinnande vatten och fyll skorna med tidningspapper. Här är det viktigt att man låter skon torka helt innan man börjar borsta upp skorna med mässingsborsten. Efter att skon har tvättats kan det nämligen behövas de lite grövre mockaborstarna med mässingsborst i mitten för att verkligen lyfta fibrerna och återge lystern till materialet. 

 

5 sätt att vårda dina mockaskor
Saphir MDO Omni´Nettoyant är enligt många marknadens bästa mockatvätt. Blanda med fördel lika delar vatten och mockatvätt i ett dricksglas och använd till medföljande borsten för att applicera lösningen.
5 sätt att vårda dina mockaskor
Efter tvätten är ofta en mockaborste med mässingsborst att rekommendera.
5 sätt att vårda dina mockaskor
Här är ytterligare ett exempel från amerikanska skobutiken Leffot. Ett par Alden Longwings i ljus mocka som efter år av användning blivit smutsiga och redo för tvätt.
5 sätt att vårda dina mockaskor
Och så slutresultatet efter en tvätt med Omni´Nettoyant.
5 sätt att vårda dina mockaskor
Mörkare fläck av smuts i tåpartiet.
5 sätt att vårda dina mockaskor
5 sätt att vårda dina mockaskor
Här ser vi ett par av undertecknads skor som genomgår en grundlig rengöring. Den ena skon är rengjord och den högra väntar på att torka efter shamponering och rengöring.

Återpigmentering

När man tvättar och för den delen använder mockaskor har de i motsats till skinn ofta en tendens att ljusna och blekna. Detta ger en viss patina man kan finna väldigt trevlig men likväl vill man ofta kunna återfå originalfärg och lyster. För detta rekommenderar vi pigmenterad mockaspray. Det är en liknande form av impregneringsspray men har även pigment i olika nyanser som hjälper till att återfärga skon. 


Problemet här är att till skillnad från skinn kräver mocka en betydligt mer exakt färgmatchning för att inte se flammigt och slitet ut. Just pigmenterade sprayer är ofta något begränsade i nyanser men bra alternativ är Saphir och Colonill som har flera olika bruna alternativ. Enklast att återfärga är såklart svart och mörkt brunt och svårast är ljusa toner och udda färger. 

 

5 sätt att vårda dina mockaskor
Saphir Renovateur (ej att förväxla med den vårdande krämen med samma namn) är en pigmenterad mockaspray som finns i tre nyanser.
5 sätt att vårda dina mockaskor
Ett par bruna mockaskor där vänstra skon återpigmenterats med mörkbrun spray.

Impregnering

Skinnskor rekommenderar vi inte att man impregnerar då detta snarare kan stänga porerna i skinnet men med mocka gäller lite andra förutsättningar. Då mockan vill hållas i nyskick så länge som möjligt rekommenderar vi att man direkt vid köp sprayar skorna med en impregneringsspray som hjälper att skydda mot fukt och smuts. 


Här nedan följer ett kortare filmklipp från Leffot som illusterar hur bra skydd vissa av dessa sprayer faktiskt har. 

Dela på Facebook
Tweeta