5 slipsar för alla situationer

Även om bärandet av slips minskar markant i våra traditionellt slipsbärande yrken så ser vi samtidigt ett uppsving bland unga män där slipsen blir ett personligt uttryck snarare än en strypsnara, påtvingad från ledningens sida. Oavsett om man bär slips i arbetet eller privat har vi idag valt ut våra 5 favoriter som täcker alla situationer.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-01-30 09:31  |  Lästid: 3 minuter
5 slipsar för alla situationer
Foto: Put This On

För många som läser detta kan det såklart uppfattas märkligt. En slips är väl en slips, kanske många tänker. Visst är det så men beroende på utförande, färg, material och mönster så kommer slipsen uppfattas väldigt annorlunda. Jämför t ex en röd slips i printat siden. Den kännas ofta väldigt formell och associeras starkt med politiker eller företagsledare. Om vi tittar i den andra änden av spektrat hittar vi istället en virkad slips i som med sin tydliga struktur fungerar utmärkt till ledigare plagg som cardigan och jeans. 

Om man aldrig bär slips är det av naturliga skäl ett väldigt stort steg till den formella sidenslipsen precis som man kan känna sig nerklädd i virkad slips om man är van att arbeta i mörk kostym. Det leder oss in på alla de alternativ som står mellan dessa ytterligheter. Vi har slipsar i ull som tar ner formaliteten något från sidenslipsen men går utmärkt till kostymen under vinterhalvåret. Vi har även den personliga favoriten Grenadine som är ett något formellare val än de virkade alternativen och det kanske mest mångsidiga valet i slipsgarderoben. För sommarhalvåret passar den matta och lediga texturen i linne utmärkt till en vårkostym och för att ta ner känslan ytterligare kan man välja ett alternativ med handrullade kanter och ofodrat avslut. 

Vi har valt ut 5 alternativ som alla fyller sin funktion i den manliga garderoben. 


Hermès - Printat siden

Ingen gör formella slipsar i printat siden bättre än franska Hermés. Deras slipsar har med sina lekfulla men diskreta motiv blivit ett självklart val för många kostymklädda män inom bank och finans. Nackdelen med dessa vackra handprintade slipsar är att de är minst sagt svåra att klä ner. Lika snygga de är till en tredelad kostym, lika fel skulle de kännas till en oxfordskjorta och cardigan. 

5 slipsar för alla situationer
Klassiskt motiv från franska Hermès i företagets signaturfärg.

 

Shibumi Firenze - Ancient Madder


Ancient Madder är en specifik tryckteknik som framför allt är förknippad med den brittiska orten Macclesfield. Tekniken ger en fantastisk lyster och i kombination med exempelvis handrullade kanter får man en aningen ledigare slips till såväl kavaj som kostym. 

 

5 slipsar för alla situationer
Slips från Shibumi Firenze i Ancient Madder med handrullade kanter.

 

Drake´s - Kashmir


En lyxig kashmirslips tar ner formalitetsnivån ytterligare och gör sig ofta bäst med en ledig kavaj eller flanellkostym vintertid. Kashmir har en helt annan lyster än vanlig ull men har sina svagheter i att fibern är något mer känslig. Här från brittiska Drake´s. 

 

5 slipsar för alla situationer
Mörkblå kashmirslips från Drake´s för de semi-formella situationerna under vinterhalvåret.

 

Berg & Berg - Grenadine 


Om jag själv endast fick äga en slips skulle den med största sannolikhet vara i grenadine. Materialet är silke men har en tydlig struktur som gör den användbar i många sammanhang och situationer. Färgmässigt rekommenderar jag ofta diskreta nyanser som mörkblått, brunt, olivgrönt eller vinrött. 

 

5 slipsar för alla situationer
Vinröd grenadineslips från Berg & Berg med handrullade kanter och ofodrat avslut.

 

Brunello Cucinelli - Virkad


Den ledigaste kategorin av slipsar är de virkade och de är i princip motsatsen till den släta sidenslipsen i början av inlägget. De gör sig utmärkt under en tröja och till exempelvis en tweedkavaj men känns ofta något felplacerad till en formell kostym. Modellerna är inte sällan något smalare runt 6-7 cm och har ofta ett rakt avslut nertill. 

5 slipsar för alla situationer
VIrkad mörkblå slips med vita prickar från Brunello Cucinelli.
Dela på Facebook
Tweeta