5 studentkostymer under 5 000 kr.

Vi är mitt uppe i studenttider i Sverige och för många är det den första riktiga introduktionen till kostym. I dagens artikel tänkte jag ge konkreta tips på kostymer som kan passa såväl tillfället som plånboken samt vad man bör tänka på när man investerar i en studentkostym.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2016-06-02 08:38  |  Lästid: 3 minuter
5 studentkostymer under 5 000 kr.

Först och främst vill jag nämna att dagens text kommer framstå som en smula motsägelsefull mot mycket av det vi normalt står för. Vi förespråkar genomgående ett långsiktigt tänk där man köper saker som skall hålla både kvalitetsmässigt och stilmässigt över längre tid och förhoppningsvis bli en naturlig del av garderoben. Detta brukar innebära att vi rekommenderar ett lite dyrare köp som förhoppningsvis betalar av sig över tid. 

När det kommer till studentkostymen finns det ett par aspekter som tyvärr försvårar detta tänk. Självklart skall man fortfarande vara angelägen om god passform och ha ambitionen att bära plagget efter studenten. 

Det finns dock en alarmerande stor andel av alla män som kan intyga att studentkostymen dagen efter förpassades till den bakre delen av garderoben för att sedan stanna där. 


Anledningarna till detta beror enligt mig på framför allt två saker:

1. Studenten är för många en minst sagt euforisk dag som tenderar att handla mer om glädje och fest än varsamhet över sin klädsel. Detta kan jag förstå till fullo. Tyvärr är det dock fler än man hade önskat som fått vrida Proseccon ur sina kostymer efter att någon kamrat blivit överexalterad när låten "Champagne Showers" speladas på högsta volym på studentflaket. Vad jag vill komma till är att även om det finns kemtvätt så hör en kvalitetskostym i full kanvas för +10 000 kr inte hemma på ett champagnedränkt studentflak...

2. Även om man är en skötsam ung man och faktiskt håller kostymen i någorlunda bra skick till kvällens slut så finns nästa problem. Att investera i en bättre kvalitetskostym handlar mycket om att hitta något som passar ens personliga smak och har möjlighet att kännas intressant i flera år. Även om man vuxit färdigt längdmässigt kan jag själv intyga att kroppen kan förändras rätt mycket på några år efter studenten. Även den personliga smaken tenderar att utvecklas ytterligare när det kommer till skräddat mode. Vilka detaljer, färger och snitt man trivs i kräver ibland ett par års utvärdering. 

Summa summarum: Satsa på en prisvärd baskostym för studenten och vänta några år med en mer dyrköpt historia. Med det sagt kan det fortfarande vara en utmärkt idé att ta med kostymen till en ändringsskräddare för mindre korrigeringar som ofta gör enorm skillnad för helheten. 


Vi har valt ut 5 kostymer under 5 000 kr som alla passar utmärkt till studenten.

Suitsupply

 

5 studentkostymer under 5 000 kr.
Mörkblå kostym från Suitsupply i modellen Havanna för 3 200 kr.

 


Oscar Jacobson

 

 

5 studentkostymer under 5 000 kr.
Grå kostym i modellen Falk från Oscar Jacobson som för tillfället är på rea för endast 2 500 kr.

 


 

SIR of Sweden

5 studentkostymer under 5 000 kr.
Mellangrå kostym från SIR of Sweden som är inspirerad från karaktären Harvey Spector i tvserien Suits.

 

J Lindeberg


 

5 studentkostymer under 5 000 kr.
Ett ljusare alternativ i linne från J Lindeberg.

 

Brothers

 


5 studentkostymer under 5 000 kr.
Modellen Riley Shelby i mörkblått passar utmärkt som första kostym och kostar 2 894kr. (även översta bilden)
Dela på Facebook
Tweeta