6 snyggaste skorna till smoking

Igår skrev vi om smokingen: Mannens kanske elegantaste plagg. Vi spinner vidare på området inför nyårsafton om några dagar och idag fokuserar vi på skorna. Vi kommer lyfta fram olika modeller från det mest traditionella till det mer informella.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2017-12-28 10:11  |  Lästid: 4 minuter
6 snyggaste skorna till smoking

Först och främst är det viktigt att klargöra en sak. Vi skriver allt som oftast om vikten vid att inte vara för kreativ när det kommer till klädkoden ”Smoking”. Det är en klädsel som är ämnad att ge uniform känsla på tillställningen och den lämnar mindre tolkningsfrihet än exempelvis ”Kavaj”. Med det sagt så finns det nyanser inom allting och efter att ha följt debatten i kommentarsfältet rörande bröstknappar och pumps så vill vi förtydliga att den absoluta majoriteten varken kommer reagera på eller ta illa vid sig om man bär svarta bröstknappar eller sammetstofflor. Faktum är att de flesta troligtvis inte ens kommer se dina skor.

Det skadar dock inte att känna till reglerna och framför att föregå med gott exempel men man får också erkänna att det finns många som med bravur lyckas tänja eller t om bryta mot reglerna. Oftast ligger nyckeln i att de just känner till dem och därför kan bryta mot dem på ett genomtänkt och naturligt sätt. Inte att matcha en röd fluga med sin gördel eller att i desperation försöka sticka ut i mängden. Snarare med små och diskreta medel där material och textur får stå i fokus. Viktigast av allt är såklart att desto större stilbrott man vill komma undan med, ju viktigare är det att övriga klädseln är fläckfri. 

Sen handlar det likt vi var inne på under gårdagens artikel om i vilket sammanhang det rör sig om. Om man skall på en smokingmiddag för 120 gäster varav den absoluta majoriteten inte är bekanta ökar formalitetsnivån och fönstret för att lyckas med personliga tolkningar blir än mindre. 


Är det istället en mindre smokingmiddag för 10-12 personer där alla är bekanta finns det i regel betydligt mer möjlighet att sväva ut. 

Vi har idag valt ut 6 par skor i fallande formalitetsgrad som alla kan bäras till smoking beroende på situation och smak.

Operapumps

Den mest traditionella och formella skon till smoking som är den äldsta skomodellen i den manliga garderoben. Den bärs till såväl smoking som till frack och kallas även för Court Shoes


Shipton & Heneage

6 snyggaste skorna till smoking
Klassiska operapumps i lack med silkesrosett från brittiska Shipton & Heneage.

 

Saint Crispin´s

6 snyggaste skorna till smoking
Saint Crispins version av operapumpsen är i polerat kalvskinn och är inte fullt så djupt skurna vilket gör de något mindre dramatiska.

 


Lackskor med snörning

Den vanligaste typen av skor till smoking är lackskor med snörning. Det rör sig om allt ifrån derbys till oxfords men vi rekommenderar det sistnämnda samt att addera silkesband istället för skosnören. Denna skomodell bärs till såväl smoking som frack. 

Kingsman by George Cleverley

6 snyggaste skorna till smoking
Det kanske säkraste kortet för de allra flesta är ett par lackskor med snörning. Här i en oxfordmodell med slät tåkappa och sidenband istället för skosnören.

 


Svart oxford i kalvskinn

En svart oxford i kalvskinn hör egentligen till kostymen men om man saknar lackskor kan ett par välputsade släta oxfords fungera som substitut. Här rör det sig dock om släta cap toe oxfords eller wholecuts helt utan perforering. Man må komma undan med det till smoking men undvik det helt till frack.

John Lobb

6 snyggaste skorna till smoking
Ett par välpolerade svarta oxfords är inte optimalt men fungerar som substitut till lackskorna.

 


Alberttofflor

Den mycket populära Alberttofflan är vanligtvis i sammet och har inte sällan ett broderat emblem i tåpartiet. Modellen anses som en informell sko för smokingfester i hemmet eller mindre tillställningar. 

Bowhill & Elliot for The Armoury

6 snyggaste skorna till smoking
Alberttofflor från anrika Bowhill & Elliot för The Armoury i svart sammet med brodyr i samma ton för ett diskret intryck.

 


Informella alternativ

I denna del vill vi lyfta fram ett alternativ som inte är erkänt som korrekt likt de övriga men enligt oss faller inom ramen för hur man kan ut svängarna vid en informell tillställning. Ett par Belgian Shoes i svart sammet har likt Alberttofflan en historik som innesko och den lilla rosetten som definierar modellen anknyter också till rosetten från pumpsen. 

Belgian Shoes

6 snyggaste skorna till smoking

 


Det är först när du känner till reglerna och bemästrar dem som du kan välja att ignorera dem och det är först när resten av din klädsel intygar detta som du kommer undan med det. 

 

6 snyggaste skorna till smoking
Cary Grant i perfekt smoking med pennyloafers i kalvskinn och svarta bröstknappar. Korrekt? kanske inte! Elegant? Tveklöst!
Dela på Facebook
Tweeta