6 solglasögon att satsa på i sommar

andreas  |  Publicerad 2019-06-05 12:17  |  Lästid: 3 minuter

Solglasögon är en av de viktigaste manliga accessoarerna för sommarhalvåret. Det är en produkt som styrs till stor del av trender men lika mycket av ansiktsform, personlighet och stil.

När man skall välja solglasögon är det viktigt att ha flera faktorer med i beaktning. Först och främst skall de passa dig och din ansiktsform. Här tycker vi dock att det är viktigt att inte stirra sig blind på ”regler” kring vilken typ av modell som passar vilken typ av ansiktsform då det finns många undantag som bekräftar regeln kring vad som fungerar. Glasögonens form är en sak, storleken är en annan och t om placeringen kan spela roll för hur de uppfattas.

Många bättre tillverkare erbjuder flera av sina modeller i olika storlekar. I vissa fall kanske man utesluter en modell man provat helt när det i själva verket bara var fel storlek. Till skillnad från kläder där måtten kan variera med centimeter utan att det upplevs som märkbar skillnad kan endast millimetrar göra enorm skillnad för ett par glasögon.

En annan aspekt som inte skall underskattas är färgen på såväl bågar som glas. Ett par sköldpaddsmönstrade bågar med brunt glas passar och ger kontrast mot de flesta hudtoner medan ett par genomskinliga bågar paradoxalt nog tenderar att bli mer iögonfallande. Personligen kan jag gilla att kombinera bruna bågar med en outfit som består av jordiga och naturliga färger samt ev. bruna skor, klockarmband eller bälte. Svarta bågar kan i sin tur passa utmärkt till en mer monokrom stil eller varför inte smoking.

Rörande modeller så brukar detta vara det som är mest trendstyrt. Under lång tid såg vi en stor dominans av 50-tals-inspirerade bågar eller så kallade D-Frames. En typ av solglasögon som enligt oss gör sig extra bra till en skräddad klädsel.

På senare år har runda bågar vuxit in populäritet vilket ger ett lite mer excentriskt intryck och passar kanske allra bäst till en ledig klädsel.

Epos Milano - Polluce

Epos Milano är en prisvärd aktör av solglasögon och modellen Polluce är en personlig favorit med klassisk estetik. Här i en Tortoise/sköldpaddsmönstrad version.

TBD - Donegal

TBD eller The Bespoke Dudes Eyewear är resultatet av Fabio Attanasio och Andrea Viganos solglasögonprojekt. En serie av rimligt prissatta glasögon i olika karaktärer där en av våra favoriter är den grövre versionen Donegal som drar tankarna åt Cary Grants glasögon i filmen North by Northwest.

Ray Ban - Wayfarers

Trender kommer och går men klassiker består. Wayfarers är tillsammans med t ex Aviators från Ray-Ban typexempel på en tidlös modell. Antingen väljer man en klassisk svart i sann Jack Nicholson-anda eller kanske ett par sköldpaddsmönstrade i brunt för en lite mjukare kontrast.

Oliver Peoples - Gregory Peck

Oliver Peoples sofistikerade modell, döpt efter skådespelaren med samma namn är en av branschens elegantaste solglasögon. Modellen finns i flera färger men gör sig kanske allra bäst i ett helsvart utförande.

Cartier - Signature C de Cartier

Runda bågar med tunna skalmar har varit en stor trend senaste åren. En av de absolut snyggaste versionerna kommer från Cartier och är producerade i Japan utav titan. (Även översta bilden)

Mykita - Mylon Kayo

Runda glasögon i stål från Mykita som produceras i Tyskland. Den mattsvarta finishen ger dem ett lite mer sobert och diskret uttryck tillsammans med det grå glaset.

Dela på Facebook
Tweeta