6 sorter av stickat för säsongen

Hösten och vintern är tveklöst de stickade plaggens tid och även till skräddade inslag som kavaj och kostym gör sig stickat förvånansvärt bra. Här handlar det till stor del om att hitta rätt plagg för rätt situation och idag har vi valt att lyfta fram våra personliga favoriter.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-12-03 08:19  |  Lästid: 3 minuter
6 sorter av stickat för säsongen

Polo

Vi har sagt det förut och säger det igen: Inget stickat plagg är mer elegant och kompatibelt med kavaj än en tunnstickad polotröja. Allt från ljusa versioner i kashmir till mörka toner av merino som gärna får bäras ton-i-ton med kavaj eller kostym. 

 


6 sorter av stickat för säsongen
Ljusgrå polotröja i kashmir från Soft Goat till mörkblå kavaj och grafitgrå flanellbyxor. (Foto: Ted Olsson)

Rundhalsat

Den rundhalsade tröjan är direkt mer ledig än polotröjan och gör sig enligt oss allra bäst som ett mer sofistikerat alternativ till t-shirt. Gärna i en elegant kvalitet av exempelvis ull/silkesblandning eller varför inte kashmir. Modellen har fördelen att både kunna bäras direkt mot huden eller över en skjorta. 

 

6 sorter av stickat för säsongen
En benvit rundhalsad tröja i kashmir som går utmärkt under en tweedkavaj och ljusgrå flanellbyxor för en avslappnad känsla.

V-ringat


Den v-ringade tröjan har gått in och ur modet vid flera tillfällen de senaste 50 åren men är såklart ett klassiskt inslag när det gäller skräddat. Fördelen är att den v-ringade halsen tenderar att rama in skjorta och slips på ett fint sätt vilket gör plagget perfekt under t ex kavaj och kostym. Nackdelen om man skall hitta någon är att plagget är betydligt svårare att bära direkt mot huden och närmast kräver en skjorta under.

 

6 sorter av stickat för säsongen
V-ringad kashmirtröja från Saman Amel (även översta bilden)

Zip

Ziptröjan är lite av en vattendelare. Antingen associerar man den med gubbiga friluftskläder eller så ser man en elegant italiensk farbror med ziptröja i kashmir över skjorta och slips. Det är ett väldigt praktiskt plagg då det kombinerar funktionen hos en polotröja med en cardigan. Samtidigt är det inte det mest dressade alternativet på listan. 


 

6 sorter av stickat för säsongen
Ziptröjan är ett återkommande inslag i alla Cesare Attolinis kampanjer och kombineras med såväl lediga som dressade plagg.

Väst

Den stickade västen är en av de mest underskattade alternativen till kavaj och kostym. Som en version av cardigan utan ärmar passar den perfekt för att hålla kroppen varm och ger ett klätt men avslappnat intryck. Kombinera den ton-i-ton med mörkblå kostym för känslan av en ledigare tredelad kostym eller välj en udda färg som kan harmonisera med såväl kavaj som byxa. 

 


6 sorter av stickat för säsongen
Jim Parker från The Armourys New York-butik med butikens egna lite kortare väst som är designad för att kunna bäras till en högre byxmidja och under kavaj.

Piké

Pikétröja är egentligen inte ett optimalt ord för den här typen av modeller då "piké" snarare syftar på en sticktecknik. På engelska kallas modellen Polo shirt vilket tyvärr skapar en hel del förvirring och riskerar att förväxlas med svenska polotröjan (roll- eller turtleneck på engelska). Även om pikétröjan är främst förknippad med sommarhalvåret så är den i framför allt merinoull ett fantastiskt alterantiv även på vintern. Bär den antingen likt majoriteten på Pitti Uomo, med kragen utanför slagen eller kanske knäppt hela vägen upp i halsen. 

 

6 sorter av stickat för säsongen
Pikétröja under svart flanellkostym på Andreas Larsson från Berg & Berg.
Dela på Facebook
Tweeta