6 x Camp Collar Shirts

En av de tydligaste trenderna de senaste sommarsäsongerna är inslaget av skjortor med så kallad Camp Collar eller bowling/pyjamaskrage som de även kallas. De kännetecknas av en pressad krage och har funnits representerade i såväl starka motiv som blommiga hawaiiskjortor till avskalade, enfärgade versioner.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-04-04 08:43  |  Lästid: 3 minuter
6 x Camp Collar Shirts

Det är helt klart en typ av skjorta som tenderar att dela läsare i två led. Antingen tycker man om det eller så tenderar man att vara starkt skeptisk. Vi tillhör definitivt de förstnämnda även om vi gärna väljer en sober enfärgad modell i linne eller bomull framför de mest extravaganta och mönstrade modellerna i silke. 

Då inspirationen i många fall kommer från 1950-talet är många av dessa skjortmodeller lite mer generösa och raka i sin passform. Skjortan är lite kortare än en klassisk dresskjorta och kan bäras utanför byxlinningen. Den är i regel också kortärmad. 

Beroende på hur man kombinerar dessa skjortor får man en tydlig skillnad i känsla. Minst offensiv är den till ett par lediga badbyxor på eller från stranden men vi tycker även att den gör sig väldigt fint till en klassisk bomullsbyxa för att förstärka 50-talsinspirationen. Vissa gillar att ta det ytterligare ett steg längre och kombinera skjortan med kavaj eller kostym men det kräver enligt oss en väldigt avslappnad och informell situation. 


Vi har valt 6 favoriter av modellen i olika prisklasser.

Sunspel

6 x Camp Collar Shirts
Camp Collar shirt i Sea Island-bomull från Sunspels Ian Fleming collection som ni kunde läsa om förra veckan här på Manolo.

 

Gitman Vintage


6 x Camp Collar Shirts
En lite mer extravagant modell från amerikanska Gitman Vintage.

 

Morris

6 x Camp Collar Shirts
Olivgrön modell i linne från svenska Morris.

Eidos

 


6 x Camp Collar Shirts
I Antonio Ciongolis sista kollektion för Eidos hittar vi den här mörkblå skjortan med ett diskret blommönster.

Berg & Berg

6 x Camp Collar Shirts
Pyjamasskjorta från Berg & Berg.

Eton

6 x Camp Collar Shirts
Skjorta från Eton med inspiration från Magnum P.I. (även översta bilden)

Inspiration

 


6 x Camp Collar Shirts
Ett exempel på hur dessa skjortor allt oftare kombineras med kavaj eller kostym. (Foto: Jamie Ferguson för The Rake)
Dela på Facebook
Tweeta