6 x Polo Shirts

Kärt barn har många namn. Modellen vi valt att fokusera på idag går ofta under benämningen piké-, tenniströja eller t om poloskjorta. Oavsett vad man föredrar så är det ett självklart inslag i den manliga garderoben för våren. Vi har därför valt ut 6 favoriter som känns extra intressanta.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-03-12 09:03  |  Lästid: 3 minuter
6 x Polo Shirts

Problematiken kring benämningen av den här typen av produkt ligger i att det vanligaste namnet (pikétröja) snarare syftar på vilken typ av material och stickning som plagget är i. En klassisk piké är vad man benämner som en trikåteknik och inte sällan i bomull eller bomullsblandning. Här har klassiska varumärken som Lacoste, Ralph Lauren eller Lyle & Scott varit starka.

Modellen i sig kan dock produceras i mängder med andra material och trikåtekniker så som merinoull eller kashmir och kännetecknas egentligen endast av två saker: Det är en stickad och inte vävd vara (en traditionell skjorta är t ex vävd) som alltid har en krage. 

En av de stora fördelarna med just poloskjortan, pikén eller tenniströjan är att de överlappar det avståndet som uppstår mellan en klassisk t-shirt som till kavaj nästan alltid känns för ledig, samt den klassiska skjortan, som i vissa fall kan kännas väl strikt till exempelvis chinos eller jeans. 


Modellen kan ha såväl kort- som lång ärm och det sistnämnda är extra intressant om man ämnar att bära plagget under kavaj. Även kragen blir i detta fall viktig och snyggast är enligt oss en modell med traditionell skjortkrage som kan stå upp under kavajslagen utan att kollapsa. 

Ett alternativ som varit väldigt populärt på senare tid är att placera kragen på utsidan av slagen för en flört med 70-talets mode. 

Färgmässigt föredrar vi klassiska nyanser så som mörkblått, grått, benvitt eller beige och vill man addera mer udda färger kan persiko, puderrosa eller olivgrönt vara väldigt snyggt. Här handlar det främst om att titta på sin egen hudton och vad som är mest smickrande mot den. 

Caruso


 

6 x Polo Shirts
En härlig långärmad version i linneblandning från Caruso. Mörkblått fungerar i den här typen av plagg utmärkt för såväl ton i ton-styling som till ett par ljusa jeans.

 

Gran Sasso

 


6 x Polo Shirts
Olivgrön version från italienska Gran Sasso. Färgen är ett väldigt trevligt inslag tillsammans med t ex sandfärgade chinos.

 

Loro Piana

 

6 x Polo Shirts
Lyxig piké från Loro Piana. Perfekt under en kavaj tack vare den traditionella kragen och långa ärmen.

 


Sunspel

 

6 x Polo Shirts
En puderrosa piké från brittiska Sunspel i deras klassiska Riviera-kvalitet. Väldigt fint med låg kontrast mot t ex benvitt.

 

Berg & Berg


 

6 x Polo Shirts
Modellen Claes från Berg & Berg i en närmast cappucinofärgad ton passar oerhört fint till exempelvis en mörkbrun kavaj.

 

Orlebar Brown

 


6 x Polo Shirts
En lite ledigare tolkning som fortfarande gör sig otroligt bra sommartid till såväl stranden som chinos är den här versionen från Orlebar Brown i mörkblått med vit piping längs kragen.

 

Översta bilden: Saman Amel Amo Collection

Dela på Facebook
Tweeta