7 skjortor för hösten: från budget till lyx

Skjortor är normalt sett en av de minst säsongsbundna plagg i den klassiska garderoben. Framför allt i dressade utföranden av poplin, oxford eller twill som känns lika självklara vår som höst. Idag vill vi dock lyfta fram mer säregna material och versioner som är specifikt anpassade för höstsäsongen.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-10-30 08:28  |  Lästid: 3 minuter
7 skjortor för hösten: från budget till lyx
Foto: Milad Abedi

Att ha en säsongsbetonad garderob har såväl fördelar som nackdelar. För många som är i början av sin stilmässiga resa och inte hunnit bygga upp en bredare garderob är vikten av mångsidighet ofta avgörande för såväl kostymer som skjortor eller skor. Här faller ofta valet på kostymer i tunn ull, skjortor i en slät bomull eller oxfords i brunt eller svart skinn. Inget fel med det men efter man har fyllt denna bas kan det vara intressant att titta på alternativ som är mer specifikt lämpade och associerade med respektive säsong. Dels för att det är mer praktiskt med en grövre flanell när temperaturen sjunker men även att det kan vara fantastiskt trevligt att ta fram något man inte använt på några månader. 

Det är framför allt det sista som känns extra kul. Att addera den somriga känslan med exempelvis en linneskjorta precis som en flanellskjorta känns mer passande framför brasan i december. 

Bland skjortor för sommaren brukar just linne eller piké dominera men för höst och vintern brukar renodlade alternativ vara betydligt mer begränsade. Vi tycker framför allt man skall hålla utkik efter kompositioner med inslag av ull eller t om kashmir samt finisheringstekniker som flanell där man får en matt och luddig yta som kan vara väldigt snyggt till grövre kavajer. Självklart begränsas den här typen av skjortor till det lite ledigare spektrat och bärs sällan till hel kostym men då majoriten av män idag arbetar i mindre formella arbetskläder kan det fortfarande vara ett väldigt användbart plagg. 


Då det inte är en klassisk kostymskjorta kan man även utforska lite andra färgval där exempelvis oliv- eller mossgrönt, grått eller beige kan vara väldigt snyggt. 

Vi har valt ut några personliga favoriter från höstens utbud i olika prisklass som alla känns lite extra intressanta.

 

Stenströms


 

7 skjortor för hösten: från budget till lyx
Buttondownskjorta i grön flanell från svenska Stenströms. Ett riktigt snyggt och avslappnat alternativ till ett par jeans eller en kashmirtröja.

Borriello

 

7 skjortor för hösten: från budget till lyx
Borriello är ett relativt okänt märke från Neapel som gör prisvärda skjortor med flera handsydda detaljer. Här i en fiskbensmönstrad borstad bomullskvalitet.

100 Hands


 

7 skjortor för hösten: från budget till lyx
Holländska 100 Hands gör några av världens finaste skjortor i sin fabrik i Indien och för hösten har man flera fina borstade kvaliteter. Här i mörkblått som är ett utmärkt alternativ att bära ton i ton med en mörkblå höstkostym.

Shirtonomy

 

7 skjortor för hösten: från budget till lyx
Måttsömnadsspecialisten Shirtonomy lanserade nyligen en helt ny serie i kashmirblandning som passar perfekt för hösten. I den här gräddvita nyansen fungerar den till såväl semi-formella som lediga situationer. (även översta bilden)

Eton


 

7 skjortor för hösten: från budget till lyx
Vinrött är en väldigt underskattad nyans för lediga plagg som gifter sig väldigt väl med både grått och marinblått. Här från svenska Eton i en tunn flanellkvalitet.

Morris Heritage

 

7 skjortor för hösten: från budget till lyx
Flanellskjorta från Morris Heritage i ljusblått med cutawaykrage som går att kombinera med både dressat och ledigt.

Isaia


 

7 skjortor för hösten: från budget till lyx
Gingham-rutig skjorta i borstad bomull från Isaia. En version som skulle kunna vara väldigt intressant i ett monokromt utförande med grå kostym.
Dela på Facebook
Tweeta