Accessoarerna i höst

Olof Enckell  |  Publicerad 2008-09-10 21:33  |  Lästid: 3 minuter
Bild 317325

Stickade halsdukar, ylleslipsar och läderhandskar. Hösten är full av härliga accessoarer. För ytterligare vägledning i denna djungeln av accessoarer följer här lite inspiration.

Bröstnäsduken
En oumbärlig symbol för stil som fungerar lika bra i kavajen som ytterrocken. Sidenvarianterna passar särskilt bra tillsammans med grövre material som tweed eller flanell. En klart underskattad variant är bröstnäsdukar i kashmir eller finare ull. Tyvärr är de också ganska ovanliga.


Bild 317326
Lösgodis för anglofiler från Turnbull & Asser

Halsduken
Att satsa på kvalité när det kommer till ytterplagg för att sedan piffa upp med billigare accessoarer är något av en klyscha i modevärlden. Ofta ganska felaktig dessutom. En halsduk av finare ullkvalité som kashmir är en investering för livet som sett till hur länge den kan användas kommer att bli betydligt billigare än att köpa nytt varje säsong. Dessutom andas finare ulltyger bättre vilket gör dem lämpade under tidig höst såväl som bitande kyla i vinter.

Bild 317327
Fiskbensmönstrad halsduk från Hackett

Flugan
Ingen lär ha undgått flugans återtåg på modescenen. Tyvärr tycks färdigknutna varianter fortfarande vara snarare regel än undantag. Fashion bor inte i färdigknutna flugor.


Bild 317328
Paisleymönstrad fluga Brooks Brothers

Slipsen
För den som känner sig obekväm i fluga är ylleslipsen ett vasst alternativ. Elegans för vardagen.

Bild 317329
Blandade slipsar från Boggi

Lädervarorna
Fördelen med väskor och lädervaror är att de ofta är helt obundna av säsong. Därför är de också väldigt tacksamma att använda. För sanningen är att en helt ny läderväska är ganska tråkig. Charmen sitter i patinan.


Bild 317330
Det är svårt att inte falla för Isaac Reinas minimalistiska väskor som vi tipsade om i fredags.

Strumporna
Att välja icke-svarta strumpor behöver inte nödvändigtvis betyda skruvade färgkombinationer. Att subtilt kunna matcha strumpor i brun, vinröd, mörkblå eller gråa nyanser gör stor skillnad för helhetsintrycket.

Bild 317331
Strumpor i alpacablanding från Scott Nichol.

Handskarna
Hur mycket ett par snygga läderhandskar än kan förgylla en klädsel är det tyvärr en accessoar som är väldigt lätt att tappa bort. Att stoppa dem i ytterrockens bröstficka minskar inte bara risken att glömma dem på bussen eller restaurangen utan är dessutom en riktigt snygg detalj.


Bild 317332
I Neapel handsydda läderhandskar från Forzieri.

Bältet
Skillnaden mellan att vara entusiatisk och insnöad må vara hårfin, men ett flätat läderbälte är fortfarande exakt vad garderoben behöver.

Bild 317333
Bälte från Polo Ralph Lauren

Hatten
Att bära hatt är en sann konst och framförallt något som tar tid att lära sig. För den som inte riktigt känner sig redo är ett tips en färgglad stickad mössa, vilket avdramatiserar en hyfsat uppklädd klädsel på ett nonchalant sätt. För den som är skeptisk, se filmen Life Aquatic.


Bild 317334
Mössa från Acne som skulle få den stelaste kontorssviden på fall.

Personligheten
En accessoar blir alltid betydligt mer spännande om den är personligt unik. Oavsett om det är ett par slitna manschettknappar, markanta glasögon eller en excentrisk slipsknut är det viktigt att göra det till sitt eget signum.

Bild 317335
En bulldog för kavajslaget från J.Press kanske?

Översta bilden från Savile Row-skräddaren Norton & Sons exklusiva linje av lädervaror som sys för hand i italienska Bergamo helt efter kundens önskemål.


Dela på Facebook
Tweeta