Att bära hatt

Olof Enckell  |  Publicerad 2008-07-23 20:59  |  Lästid: 2 minuter
Bild 317185

Hatten är en av mannens svåraste accessoarer. Inte sällan kräver den en viss erfarenhet, men framförallt pondus. Samtidigt är det få accessoarer som ger bärararen sådan karaktär.

Från att ha varit en självklarhet till vardagsklädseln blev hatten under 60- och 70-talet uteslutande en accessoar för den sanna excentrikern. Det är lätt att bli väl nostalgisk och glömma bort tiden vi lever i. Hur snygga Alain Delon eller Fred Astaire än var i hatt är det viktigt att komma ihåg att modet idag ser helt annorlunda ut. Det är närmast oundvikligt att hatten inte blir en påfallande detalj, vilket självklart inte behöver vara till plaggets nackdel.


En lyckad hatt grundar sig vilken modell som klär ens ansikte, något som för en ovan bärare kan vara svårt att se. Många undviker hatt helt i tron att hatt inte klär deras ansiktsform. Det finns dock lika många olika hatttyper som det finns ansiktformer. Webbutiken Miller hats har en utmärkt guide i ämnet som pedagogiskt redogör vilka hattmodeller som bäst klär olika ansiktformer. Allt om hur hatten går att anpassa utifrån ansiktet, näsan och öronens storlek. Likaså finns där en bra guide över hur hattbäraren skall tänka kring färgen på sin huvudbonad.

Att anpassa den övriga klädseln utifrån hatten är även det en ganska komplex fråga som helt beror på den övriga klädseln. Personligen tycker jag en hatt gör sig bäst tillsammans med en kavaj. Anledningen är att en hatt bygger mycket på bredden, vilket balanseras med hjälp av kavajaxlarna. Även en skjorta är ofta att föredra då skjortkragen täcker halsen. Eftersom hatten även förstärker halspartietet vertikalt, kan det tillsammans med t-shirt ge intrycket av ett opropotionellt långsmalt ansikte.

En annan viktig grund för att lyckas med hatten är att den övriga klädseln är närmast oklanderlig. Minsta antydan till osäkerhet och hatten kommer bara att förstärka det intrycket. Att hålla den enkelt är därför centralt. På sommaren är en enkel bomullskavaj och chinos eller enhetlig kostym av ledigare snitt ett säkert kort. Försökt inte att efterlikna italiensk maffiastil. Låt Idol-Darin utgöra det perfekta exemplet på hur det kan sluta.

Hatten på bild Raffia


Dela på Facebook
Tweeta